Evenimentul Zilei > Social > Doar cinci candidați la șefia Caselor de Asigurări de Sănătate au trecut prima probă. Explicațiile ministrului Sănătății
Doar cinci candidați la șefia Caselor de Asigurări de Sănătate au trecut prima probă. Explicațiile ministrului Sănătății

Doar cinci candidați la șefia Caselor de Asigurări de Sănătate au trecut prima probă. Explicațiile ministrului Sănătății

Doar cinci candidaţi care au participat la examenul scris pentru ocuparea funcţiilor de directori de Case de Asigurări de Sănătate au trecut de probă. 28 au fost respinşi, iar 11 au fost absenţi, arată un document publicat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Concursul a avut loc joi, în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Din totalul de 33 de candidați, doar cinci au reușit să treacă de proba scrisă pentru a ocupa funcția de directori la diferite Case de Asigurări de Sănătate din țară. În continuare, va urma intervievarea candidaților care au trecut cu brio de examenul scris.

Punctajele celor admişi au variat între 70,10 puncte şi 93,30 de puncte. Cel mai mic punctaj obţinut la această etapă a concursului a fost de 11,30. Regulamentul arată că, pentru a trece proba scrisă, trebuie ca presupusul candidat să obțină un punctaj de peste 70 de puncte. Contestaţiile la proba scrisă vor pot fi depuse până mâine.

Ar putea fi organizate noi sesiuni de examinare

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, consideră că examenul pentru ocuparea funcțiilor de directori de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate a fost unul corect. „Cred că a fost un examen corect, domnul președinte (al CNAS-n.r.) s-a asigurat de corectitudinea examenului. Voi avea cu dumnealui o întâlnire și probabil că vom programa noi sesiuni de examinare, etape de examinare care să se desfășoare în condiții clare de corectitudine și de transparență”, a declarat ministrul Sănătății.

Case de Asigurări de Sănătate fără candidați

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a transmis că 20 de Case de Asigurări de Sănătate nu vor avea director general în urma concursului susținut. El a mai explicat că „au existat 60 de candidaţi care şi-au depus dosarul pentru concurs. Dintre aceştia, în urma selecţiei dosarelor, au fost admişi la proba scrisă pe baza îndeplinirii criteriilor de participare la concurs 54 de candidaţi, care aveau dreptul să se prezinte la proba scrisă”. 

Două Case de Asigurări de Sănătate nu au scos posturi la concurs, în timp ce la alte trei instituții nu s-a înscris niciun candidat. „La o casă de asigurări de sănătate s-a înscris un candidat, dar care nu a trecut de selecţia dosarelor şi la alte 14 case de asigurări de sănătate s-a înscris cel puţin un candidat care putea participa la proba scrisă, însă nu s-au prezentat”, a detaliat preşedintele CNAS.

Proba scrisă a trecut. Urmează intervievarea candidaților

Diana Stoica, secretar al Comisiei pentru Sănătate, a subliniat că una dintre prioritățile guvernanților este reformarea sistemului de Sănătate, motiv pentru care, pentru posturile de directori de la conducerea Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, au fost organizate concursuri. Examenele scrise au fost finalizate, urmând să fie susținute interviuri ale candidaților care au trecut cu brio proba scrisă. 

“Am promis concursuri pe bune pentru directorii Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și acest lucru a devenit realitate. Avem rezultatele examenului național scris pentru casele județene de sănătate: doar 5 din 33 candidați au promovat”, a transmis deputata Diana Stoica. 

Potrivit parlamentarei, 19 candidați au luat note sub 5, în timp ce 26 candidați au luat note sub 6, iar alți 21 nu s-au prezentat la concurs. Pentru a promova, candidatul trebuie să obțină o notă peste 7.

Profesionalizarea conducerii din domeniul sănătății reprezintă una dintre prioritățile guvernării pentru a reforma sistemul, cu impact pentru toți cetățenii României, potrivit secretarei Comisei pentru Sănătate. 

“Săptămâna aceasta a început concursul pentru ocuparea a 37 de posturi de director general la Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Proba scrisă s-a desfășurat în la Spitalul Universitar de Urgență București, urmând ca zilele următoare să aibă loc un interviu al candidaților. Evaluarea le testează cunoștințele teoretice, practice și competențele manageriale.

Avem nevoie de o reformă în domeniul sănătății care este posibilă doar prin profesionalizarea managementului sanitar. Concursurile sunt acum pe bune, însă mai avem de lucru!”, a scris pe Facebook Diana Stoica, deputată USR-PLUS. 

Miercuri, 12 mai, candidații care au trecut proba scrisă vor participa la proba interviului, organizată la sediul CNAS din Capitală.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: