Ultima zi de campanie electorală. Sancțiuni pentru partidele care continuă propaganda

Ultima zi de campanie electorală. Sancțiuni pentru partidele care continuă propagandaAlegeri 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ultima zi de campanie electorală. Campania electorala pentru alegerile parlamentare, începută în urmă cu 30 de zile, se încheie pe 30 noiembrie, la ora 7,00. Vineri este ultima zi în care partidele intrate în cursa pentru noul Legislativ mai pot să convingă electoratul să le acorde votul.

Ultima zi de campanie electorală

Biroul Electoral Central(BEC) a anunțat că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. După aceasta dată este interzisă: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Alegerile prezidențiale

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce nu mai au voie să facă partidele

După încheierea campaniei, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.

BEC

BEC / Arhiva EVZ

De pe 30 noiembrie este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.

Cum se votează în străinătate

În Camera Deputaţilor sunt în prezent 330 de parlamentari, iar la Senat - 136. În străinătate se votează pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00 (ora locală). În ţară votarea se desfăşoară pe 1 decembrie, între orele 7,00 - 21,00.

Un număr de 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la scrutinul din 1 decembrie.