ULTIMĂ ORĂ. Pesta Porcină Africană „În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă”. ANSVSA în ALERTĂ
- Sandra Săl ăgean
- 3 august 2018, 11:48
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ se extinde cu o viteză amețitoare. Porcii sunt uciși pe bandă rulantă, iar oamenii sunt disperați. ANSVSA a emis un comunicat de ultimă oră care arată situația dramatică din țară. Industria cărnii este, din acest moment, ruinată!
De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici.
În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița şi Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreți.
Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:
Regiunea de N-V a României:
- Județul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la porci mistreți,
- Județul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț,
- Judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.
Regiunea de S-E a României:
- Județul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populației, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți,
- Județul Brăila – 14 focare în gopodăriile populației,
- Județul Constanța – 16 focare în gospodăriile populației,
- Judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populației,
- Judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.
Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.