Fost socialist, Macron a înființat în 2016 organizația civică „En marche!”. La numai un an, a trecut printr-o abilă operațiune de recosmetizare – „La République En Marche!” – , după care a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale. Emmanuel Macron și-a construit partidul jucând cartea liderului „de centru” cu vederi progresiste și a atras alături de el disidenții din marile partide franceze, republicanii și socialiștii. EVZ a aflat că Victor Ponta vrea să urmeze aceeași rețetă cu partidul pe care îl ctitorește, „Pro România”: o platformă patriotică care să-i atragă pe nemulțumiții din alte partide.

Fanul lui Blair

De altfel, Ponta este un fan declarat al strategiei folosite cu succes și de fostul premier britanic Tony Blair. Acesta a reușit să-și mute partidul laburist, de orientare stânga, către centrul scenei politice, unde a pus în practică „a treia cale”: politici de stânga și de dreapta în același timp, pentru a ocupa tot spectrul politic și pentru a împinge toate celelalte partide spre extreme.

Erupție de patrioți

Încă din septembrie 2017, când Ponta și Daniel Constantin au înființat Pro România, cei doi au anunțat că vizează constituirea unui „partid de centru stânga cu accente patriotice”, care își va ține ușile larg deshise pentru nemulțumiții din toate celelalte partide, dar și pentru tinerii doritori de „politică altfel”.

În special, cei doi țintesc electoratele PSD și ALDE, dar plănuiesc să crească gruparea și prin proferarea de mesaje naționaliste, cu atât mai mult cu cât, potrivit surselor EVZ, Pro România urmează să fuzioneze prin absorbție cu facțiunea de extremă dreapta Forța Națională, condusă de finul lui Daniel Constantin, europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Același segment electoral este vizat și de recenta grupare naționalistă „Neamul Românesc” – condusă de ex-deputatul PSD Ninel Peia, secondat de generalii Mircea Chelaru, Constantin Onișor și Nicolae Rotaru –, care se autointitulează „naționaliști luminați” și se declară inamicii progresiștilor (consideraţi „noii marxişti”).