ULTIMA DECIZIE luată la Guvern privind FONDUL SUVERAN de Dezvoltare şi Investiţii
- Teodora Cimpoi
- 9 februarie 2017, 17:18
Guvernul a adopat astăzi un memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, măsură inclusă în programul economic al PSD, care a fost lansat în campania electorală.
"Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 - 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiţii publice, crearea Fondului Suveran de Investiţii fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară", a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituţionali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiţii şi alţi investitori privaţi.
Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat şi un act normativ privind funcţionarea efectivă a acestui fond. "Următorul pas va fi un alt act normativ, care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcţionare şi de structurare a fondului", a mai afirmat Petrescu. Potrivit acestuia, statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.
Potrivit programului PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar urma să fie alimentat cu acţiunile statului la 200 de companii, valoarea cumulată a acestora ajungând la 45 miliarde lei. Statul ar urma să deţină 100% acest FSDI, banii generaţi fiind destinaţi proiectelor de reindustrializare, finanţării proiectelor stategice, absorbţie fonduri europene etc.
Plan similar turcilor
Şi Parlamentul de la Ankara a aprobat, în luna august 2016, crearea unui fond suveran de investiţii al Turciei, a cărui valoare ar putea ajunge la 2oo miliarde de dolari. Sumele generate de pe urma vânzării de active pentru a finanţa mari proiecte de infrastructură, precum aeroporturi, porturi, drumuri şi căi ferate.
Guvernul turc a transferat deja participaţiile pe care le deţine la cea mai mare bancă, la bursa din Istanbul şi la operatorul de conducte Botas către acest fond suveran de investiţii.