Uite NATO, nu e NATO! Lukașenko, dat de gol de “agenturili” străine

Uite NATO, nu e NATO! Lukașenko, dat de gol de “agenturili” străine

Contestatul preşedinte al Belarusului a acuzat NATO că încearcă invadarea ţării pentru a-l răsturna de la putere şi a instaura un nou preşedinte la Minsk, însă aceasta a dezminţit vehement acuzaţiile că și-ar fi trimis trupele la granița țării.

În fața acuzațiilor lui Aleksandr Lukaşenko, care a declarat că “forţe străine” au comasat trupe la graniţa de vest a ţării, deci un desant extern este iminent, cu evidente scopuri politice, NATO a răspuns imediat și a calificat alegațiile drept “propagandă”.

Președintele a precizat că a pus armata în stare de alertă şi că a ordonat deplasarea unor unităţi la graniţa de vest, unde, conform spuselor sale, trupe din Polonia şi Lituania fac pregătiri cu scopul de a împărţi ţara în două şi a instaura o nouă conducere. “Încearcă să destabilizeze situaţia din ţara noastră şi să dea jos regimul”, a spus Lukaşenko. El a mai precizat că a ordonat şefilor serviciilor de informaţii „să ia cele mai drastice măsuri pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre”.

Reprezentanţii NATO au respins însă rapid acuzaţiile şi au spus că Alianţa este una strict defensivă, care „nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru Belarus sau orice altă ţară”. În schimb, NATO a cerut în mod expres autorităților de la Mimsk să respecte drepturile omului în rândul cetățenilor săi.

„Actualul regim din Belarus încearcă să abată atenţia de la problemele sale interne cu astfel de declaraţii total lipsite de sens, despre ameninţări fictive externe”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. Un oficial al administraţiei prezidenţiale poloneze a declarat, la rândul său, că acuzaţiile lui Lukaşenko reprezintă o simplă „propagandă” a regimului de la Minsk, ceea ce este “trist și surprinzător. Polonia, nici vorbă să aibă asemenea intenții”.

Preşedintele bielorus a acuzat, vineri, Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din ţara sa şi, de asemenea, că Uniunea Europeană că ar fi intrat în acest joc.

Belarus se confruntă de două săptămâni cu ample proteste, după ce Lukaşenko a fost reales, pentru a şasea oară, preşedinte, în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august, al căror rezultat contestat de mulți cetățeni și de Opoziție sunt pe punctul de a declanșa o mică revoluție, căci sute de mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele două săptămâni, în toată țara. Până acum au fost înregistrate 3 victime din rândurile protestanților și mii de arestări. Duminică sunt așteptate alte proteste de proporții impresionante la Minsk, informează BBC.

 

Ne puteți urmări și pe Google News