Evenimentul Zilei > Actualitate > Uimitor! Un preot ortodox este de acord cu ridicarea unei moschei la București. Turcia trebuie să îndeplinescă însă cinci condiții
Uimitor! Un preot ortodox este de acord cu ridicarea unei moschei la București. Turcia trebuie să îndeplinescă însă cinci condiții

Uimitor! Un preot ortodox este de acord cu ridicarea unei moschei la București. Turcia trebuie să îndeplinescă însă cinci condiții

Postarea unui tânăr preot ortodox despre condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească Turcia pentru construirea unei moschei la București a devenit virală pe Facebook.

Redăm integral mesajul postat pe Facebook de preotul ortodox Mihai-Andrei Aldea:

Sunt de acord să se facă moscheea turcească de la Bucureşti dacă (şi după ce) Turcia:
1. Dă înapoi ce a jefuit de la Ţările Române între 1400 şi 1918.
2. Plăteşte despăgubiri pentru toţi copiii răpiţi, pentru toate femeile răpite, pentru toţi bărbaţii răpiţi sau ucişi în aceeaşi perioadă.
3. Înapoiază României Sfânta Sofia din Constantinopole, plătind cheltuielile de refacere.
4. Semnează un tratat prin care dă aceleaşi drepturi Ortodoxiei (în Turcia, evident) pe care le are Islamul în România.
5. Se cumpără pentru moschee un teren care să nu aibă legătură cu Brâncovenii, Basarabii, Muşatinii sau alţi eroi şi martiri ai apărării anti-otomane.
Până atunci Turcia NU are dreptul să construiască această moschee, iar politicienii români care promovează acest abuz sunt nişte trădători de ţară şi neam.

Recent, preşedintele Marii Adunări Naţionale din Turcia, Ismail Kahraman, Turcia, a produs stupoare la nivel internațional după ce a afirmat că țara sa are nevoie nevoie de o constituţie religioasă, iar principiul secularismului ar trebui exclus din noua constituţie a ţării. "Trebuie să discute despre religie (…) Această nouă constituţie nu ar trebui să fie laică, ar trebui să fie o constituţie religioasă", a precizat oficialul turc. Kahraman a mai menţionat că actuala constituţie are deja un caracter religios, întrucât declară sărbătorile islamice ca fiind sărbători publice.

Criticii se tem că noua constituţie va concentra prea multă putere în mâinile preşedintelui Recep Erdogan, care îşi doreşte un sistem prezidenţial care să înlocuiască sistemul parlamentar.