UE și MAREA BRITANIE au eșuat grav în încercarea de a înțelege și de a prevedea acțiunile RUSIEI

UE și MAREA BRITANIE au eșuat grav în încercarea de a înțelege și de a prevedea acțiunile RUSIEI

Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost acuzate că au „descifrat greșit în mod catastrofal” mișcările Kremlinului, în criza ucraineană. Comisia pentru UE din Camera Lorzilor susține că Europa „a intrat ca o somnambulă în această criză”.

UE nu a realizat profunzimea ostilității rușilor față de planurile sale de a avea relații apropiate cu Ucraian, spune un raport citat de BBC News.

Acesta vine în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut premierului britanic David Cameron să discute modul în care UE ar trebui să răspundă la violențele care continuă în estul Ucrainei.

Raportul vine și după comentariile secretarului britanic al Apărării, Michael Fallon, care a avertizat că președintele rus Vladimir Putin este un pericol real și actual la adresa celor trei state baltice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, avioane RAF au fost chemate pentru a escorta două aparate militare rusești, care survolau în apropiere de coasta Cornwall. Comisia Camerei Lorzilor spune că Marea Britanie nu a fost „vizibilă sau suficient de activă” în a face față situașiei din Ucraina. Raportul dă vina pe Ministerul de Externe, care are prea puțin experți ruși și pune prea puțin accent asupra analizelor pe această zonă.

Un astfel de deficit și în alte ministere de Externe din state UE a făcut ca autoritățile să nu aibă informațiile necesare pentru a formula un „răspuns autoritar” la adresa Ucrainei. Documentul citat arată că relațiuile UE cu Moscova sunt, de prea mult timp, bazate pe „premise optimiste” că Rusia este pe cale să devină un stat democratic. Rezultatul este un eșec în a aprecia profunzimea ostilității ruților când a deschis UE negocieri pentru a încheia un Acord de asociere cu Ucraina, în 2013.

Președintele comisiei, Lordul Tugendhat a declarat: „Lipsa capacității de a avea analize robuste, în Marea Briatnie și în UE, a dus efectiv la o catastrofală descifrare eronată a situației înainte de declanșarea crizei”. Marea Britanie are o responsabilitate particulară față de Ucraina, pentru că este una dintre cele patru țări semnatare a Memorandumului de la Budapesta din 1994, care susținea respectarea integrității terirtoriale a Ucrainei, spune raportul comisiei citate.

Nici britanicii, nici UE nu au avut, de fapt, un răspuns strategic la cum să se comporte și să abordeze relația cu Rusia pe termen lung. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a spus că nimeni nu putea să prevadă la ce scară va avea lor intervenția „nejustificată și ilegală” a Rusiei în Ucraina. „Dacă poporul ucrainean vrea reșații sociale, economice și politice mai apropiate de UE, acest lucru ar trebui să fie decis de poporul ucrainean, nu de Rusia”, a spus acesta.