UE şi FMI „regretă” disputa cu Atena pe tema privatizărilor

UE şi FMI „regretă” disputa cu Atena pe tema privatizărilor

Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat azi „regretul” pentru disputa creată după ce reprezentanţii finanţatorilor internaţionali ai Greciei au afirmat că guvernul de la Atena trebuie obţină 50 de miliarde de euro din valorificarea unor active ale statului.

„Recunoaştem provocările dificile cu care se confruntă economia Greciei şi avem cel mai profund respect pentru eforturile extraordinare depuse de populaţie (…) Este regretabil dacă o impresie greşită a fost creată în oricare moment”, precizează o declaraţie comună a celor creditori.

Disputa a fost creată de o declaraţie a reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali. Oficialii FMI, CE şi BCE au organizat o conferinţă de presă la sfârşitul inspecţiei lor regulate trimestriale de revizuire a reformelor din Grecia, afirmând că Atena trebuie să obţină 50 de miliarde de euro din valorificarea unor active ale statului şi să accelereze reformele structurale în următoarele luni pentru a menţine pe linia de plutire finanţele ţării.

Guvernul de la Atena a reacţionat dur la aceste solicitări. Purtătorul de cuvânt al executivului elen, Giorgos Petalotis, i-a acuzat pe inspectorii internaţionali de amestec în treburile interne ale Greciei şi a considerat inacceptabil comportamentul acestora.

Consilierii premierului Georgios Papandreou au precizat ulterior că acesta i-a sunat pe directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi pe comisarul european pentru economie, Olli Rehn, pentru a-şi exprima nemulţumirea.

Ne puteți urmări și pe Google News