Iranul, sub presiune: UE impune un embargo petrolier, SUA au deja un portavion în Golful Persic

Iranul, sub presiune: UE impune un embargo petrolier, SUA au deja un portavion în Golful Persic

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit astăzi să impună un embargou petrolier gradual fără precedent contra Iranului, ca parte a sancţiunilor legate de programul nuclear al Teheranului. Embargoul prevede interzicerea cu efect imediat a semnării de noi contracte petroliere cu Iranul și sistarea completă a importurilor începând din 1 iulie, pentru a le oferi țărilor membre timp să procure țiței din alte surse,

UPDATE 5. Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au cerut astăzi, încă o dată, Iranului să „suspende imediat” programul său nuclear după adoptarea de către UE de noi sancţiuni împotriva Teheranului. 

„Nu vom accepta ca Iranul să se doteze cu armă nucleară. Până în prezent, Iranul nu şi-a respectat obligaţiile internaţionale, exportă deja violenţă şi ameninţă întreaga regiune”, au subliniat cei trei lideri într-un comunicat comun, remis de președinția franceză.

UPDATE 4. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunțat ”sancțiunile unilaterale” contra Iranului, reacționând la decizia Uniunii Europene. ”Sancțiunile unilaterale nu vor face lucrurile să avanseze”, a afirmat Lavrov.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 3. Un important membru al Parlamentului de la Teheran a declarat că Iranul va închide punctul de intrare în Golf,  Strâmtoarea Ormuz, dacă se va decide embargoul asupra petrolului iranian. ”Dacă apare orice problemă legată de vânzarea petrolului iranian, Strâmtoarea Ormuz va fi, cu siguranță, închisă”, a spus Mohammad Kossari, adjunctul comisiei parlamentare pentru securitate națională și afaceri externe, citat de agenția oficială Fars.

UPDATE 2. Noile măsuri includ un embargo imediat asupra noilor contracte de comerţ cu petrol brut şi produse petroliere. Contractele în desfăşurare vor continua până la 1 iulie.

''Sunt încrezător că UE va da un răspuns hotărât astăzi la refuzul Iranului de a-şi respecta obligaţiile sale internaţionale privind programul nuclear'', a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle înaintea reuniunii CAE de la Bruxelles.

UPDATE 1 Portavionul american USS Abraham Lincoln a trecut prin strâmtoarea Ormuz şi a intrat în Golful Persic, în pofida ameninţărilor iraniene. Potrivit CNN, portavionul a fost însoţit de nave de război britanice şi franceze la intrarea în Golf. În prezent, în UE ajung circa 20% din exporturile iraniene de petrol. O decizie a Uniunii Europena de a nu mai cumpăra petrol iranian va afecta economia republicii islamice - dar nu o va distruge, adaugă BBC. Diplomaţii UE au convenit joia trecută să impună sancţiuni vizând banca centrală a republicii islamice, însă potenţialul impact al unui embargo asupra petrolului ar putea fi mai mare.

Corespondentul BBC în Iran a declarat că ţiţeiul este cea mai importantă resursă a ţării, iar vânzarea sa ajută guvernul de la Teheran să aibă suficienţi bani şi să rămână la putere. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, afirma recent că ţările UE sunt deschise în continuare diplomaţiei, în pofida impunerii de sancţiuni.

Iranul vinde cea mai mare parte a petrolului unor state din Asia. Din acest motiv, în prezent, UE şi SUA depun eforturi pentru a convinge ţările asiatice să îşi reducă achiziţiile. China (20%, India (16%), Coreea de Sud (9%) și Japonia (17%) sunt cele mai importante piețe de desfacere pentru industria petrolieră iraniană.

Iranul a ameninţat că va reacționa la decizia eventuală a UE prin blocarea strâmtorii Ormuz, la intrarea în Golf, pe unde trece 20% din ţiţeiul exportat în lume. SUA au anunţat că vor face totul pentru a menţine deschisă ruta, ceea ce alimentează riscul unei confruntări.