UE răsfață pe cel mai mare călău de copii din lume

UE răsfață pe cel mai mare călău de copii din lume

Uniunea Europeană face tot ce poate pentru a bloca sancțiunile americane la adresa Iranului, în ciuda atrocităților săvârșite de acesta.

O analiză de Majid Rafizadeh pentru Gatestone Institute.

Uniunea Europeană acordă un sprijin puternic mollahilor aflați la putere în Iran. Pentru a-i ajuta să ocolească sancțiunile impuse de Statele Unite, UE și-a înmulțit gesturile împăciuitoare, începând cu mecanismul numit INSTEX (Instrument în Favoarea Schimburilor Comerciale). Acesta reprezintă un instrument de plată care va permite companiilor să continue a face afaceri cu regimul iranian fără a suferi represaliile economice ale Statelor Unite.

Astfel, UE a făcut elogiul acestui sistem:

„Franța, Germania și Marea Britanie au informat participanții (la conferința World ECR – n.a.) că sistemul INSTEX este operațional și accesibil tuturor statelor membre UE și că primele tranzacții sunt în curs.”

Prin comerț și relații diplomatice, Uniunea Europeană legitimează despotismul teocratic iranian, îi consolidează puterea și contribuie la îmbogățirea mollahilor.

Posturile „drept-umaniste” și moralizatoare, de care liderii europeni nu se mai satură, nu îi împiedică să ducă în mod constant politici de împăciuire față de guvernul iranian, considerat cel mai mare călău și torționar de copii din lume.

Death penalty in 2018: Facts and figures

Regimul iranian a executat copii care uneori nu împliniseră 12 ani. Raportorul special ONU pentru drepturile omului în Iran, Javaid Rehman, trăgea recent semnalul de alarmă privind subiectul execuțiilor minorilor în această țară:

„În 2018, șapte copii au fost condamnați la moarte și executați. Printre ei, pe 25 aprilie 2018, au fost executați doi adolescenți de 17 ani, Mehdi Sohrabifar și Amin Sedaghat, în închisoarea Adilabad, la Shiaraz, în provincia Fars. Cei doi ar fi făcut morturisiri sub tortură.”

Cei doi băieți de 17 ani, care se pare că habar n-aveau că vor fi executați, au fost biciuiți înainte de a fi uciși. Autoritățile iraniene nu au informat nici familiile despre apropiata execuție a copiilor lor. După execuție, serviciul de medicină legală a cerut doar familiilor să vină să ridice corpurile.

Opacitatea sistemului judiciar este atât de mare încât numărul oficial  al copiilor care au fost condamnați la moarte sub dominația islamică ar putea fi mult mai mare.

Amnesty International observa:

„Avem datele a 49 de persoane aflate pe culoarul morții iranian care aveau mai puțin de 18 ani în momentul în care au comis fapta care le este reproșată. ONU afirmă că cel puțin 160 de persoane riscă să fie executați. Dar ținând cont de secretul care înconjoară pedeapsa capitală în Iran, nu este exclus că numărul minorilor condamnați la moarte să fie mai ridicat.”

Codul Penal al republicii islamice permite execuția în diferite moduri, de la spânzurare la lapidare, trecând prin plutonul de execuție.

Același cod penal permite executarea fetițelor și a băieților de la vârsta de 9, respectiv 15 ani.

Sistemul judiciar al Republicii Islamice, în care tribunalul revoluționar motivează acuzațiile cu formule precum: „este în război împotriva lui Dumnezeu”, „corupție pe pământ”, „a amenințat securitatea națională a țării”.

Aceste acuzații se pot extinde și asupra unor delicte aparent mai puțin grave – critici la adresa Ayatollahului – dar care se pot solda cu condamnarea la moarte.

Deși Iranul a ratificat Convenția Națiunilor Unite pentru drepturile copilului, guvernul de la Teheran nu a făcut nici un efort pentru a transpune dispozițiile acesteia în codul său penal.

Potrivit Organizației Iraniene pentru Drepturile Omului (IHR) cu sediul în Norvegia, care urmărește îndeaproape execuțiile din Iran, această țară este principalul călău de copii din lume:

„Deși a ratificat Convenția ONU pentru drepturile copilului, deși această convenție interzice pedeapsa cu moartea pentru delincvenți de sub 18 ani, Iranul este primul executor de minori delincvenți din lume. Potrivit informațiilor culese de IHR, autoritățile iraniene ar fi executat nu mai puțin de 40 de delincvenți minori, din 2013 încoace.”

În prezent, trei copii și adolescenți și-ar aștepta execuția pe culoarul morții din Iran. Recent, Amnesty International a cerut Iranului să renunțe la executarea a trei tineri kurzi, Mohammed Kalhori, Barzan Nasrollahzadeh și Shayan Saidpour. Saleh Higazi, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, declara într-un comunicat:

„Autoritățile iraniene trebuie să acționeze rapid pentru a salva viața acestor tineri. A nu opri executarea lor ar însemna pentru Iran comiterea unui alt atentat odios la adresa drepturilor copilului.”

Nu se știe dacă execuțiile au avut loc.

Când va ajunge UE să se îngrețoșeze de propria ipocrizie?