UE propune noi reguli pentru exploatarea gazelor de şist

UE propune noi reguli pentru exploatarea gazelor de şist

Comisia Europeană a adoptat o recomandare care vizează instituirea unor garanţii corespunzătoare pentru mediu şi climă în ceea ce priveşte "frackingul" – tehnica de fracturare hidraulică de volum mare utilizată mai ales în operaţiunile legate de gazele de şist, potrivit unui comunicat CE.

Recomandarea ar trebui să ajute toate statele membre care doresc să utilizeze această practică să facă faţă riscurilor asupra sănătăţii şi a mediului şi să îmbunătăţească transparenţa pentru cetăţeni.

Totodată, Comisia Europeană a emis o comunicare în cadrul căreia sunt analizate oportunităţile şi provocările legate de utilizarea "frackingului" pentru extracţia hidrocarburilor..

"Gazele de şist dau naştere unor speranţe în anumite părţi ale Europei, dar reprezintă totodată un motiv de îngrijorare pentru publicul larg. Comisia răspunde solicitărilor de a lua măsuri prin stabilirea unor principii minime pe care statele membre sunt invitate să le urmeze pentru a răspunde preocupărilor privind mediul şi sănătatea, precum şi pentru a oferi operatorilor şi investitorilor previzibilitatea de care au nevoie", a spus Janez Potočnik, comisar pentru mediu.

Recomandarea propune statelor membre: • să planifice în anticiparea evoluţiilor şi să evalueze posibilele efecte cumulate înainte de acordarea licenţelor; • să analizeze cu atenţie impacturile şi riscurile asupra mediului; • să se asigure că integritatea sondei respectă cele mai bune practici şi standarde; • să verifice calitatea apei, a aerului şi a solului la nivel local înainte de începerea operaţiunilor, pentru a monitoriza orice modificare şi pentru a face faţă riscurilor emergente; • să controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră, prin captarea gazelor; • să informeze publicul în ceea ce priveşte substanţele chimice utilizate în sonde individuale şi • să asigure aplicarea de către operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.

Etapele următoare Potrivit comunicatului CE, statele membre ale UE sunt invitate să aplice principiile în termen de şase luni şi, începând din decembrie 2014, să informeze anual Comisia cu privire la măsurile instituite.

Comisia va monitoriza aplicarea recomandării cu ajutorul unui tablou de bord pus la dispoziţia publicului, care va compara situaţia în diferite state membre. Eficacitatea acestei abordări va fi reanalizată după 18 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News