Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > UE pare să se pregătească pentru o criză a imigrației chiar mai mare decât în 2015
UE pare să se pregătească pentru o criză a imigrației chiar mai mare decât în 2015

UE pare să se pregătească pentru o criză a imigrației chiar mai mare decât în 2015

Crizele din Libia și Siria și posibilă izbucnire a unui conflict între Statele Unite și Iran au stârnit panica în capitalele europene. Pe fondul creșterii numărului de imigranți, Oficiul european pentru Azil (EASO- European Asylum Support Office) anunță o dublare a numărului de angajați și a operațiunilor sale în 2020.

Agenția, care „funcționează ca un centru de expertiză în domeniul azilului”, va spori, în primul rând, numărul angajaților care lucrează în statele din prima linie-  Grecia, Italia, Malta și Cipru, anunță site-ul de dreapta infowars.com. În 2020, EASO va ajunge până la un număr de 550 de angajați dislocați în Grecia, 150 în Italia, 120 în Cipru și 60 în Malta, a anunțat EASO într-un comunicat remis presei. „În plus, vor fi aduși în cele patru state membre interpreți și agenți de securitate, ceea ce va duce la o desfășurare totală de până la 2.000 de oameni.”

În timp ce personalul se va dubla în Grecia, Malta și Cipru, în Italia vor fi dislocați suplimentar „ofițeri de cercetare pentru cele 26 de tribunale care gestionează cauzele de apel”.

Conducerea EASO afirmă că Agenția va fi „puternic implicată” în „debarcări și relocări voluntare” în Italia și Malta, în conformitate cu termenii așa-numitului „Acord de la Malta”, un nou pact de primire și relocare a migranților semnat în 2019.

În Grecia, unde fluxurile de migranți au ajuns din nou la un nivel de criză în a doua jumătate a anului 2019, EASO va folosi “ de trei ori mai mulți lucrători de caz ”. Aceștia  urmează să lucreze “în strânsă cooperare cu Serviciul grec de azil”.

Va crește, în special, prezența personalului EASO în Grecia continentală, nu pe insule, personalul fiind concemtrat în opt noi puncte din Salonic și Ioannina pentru a sprijini procedura de azil”.

Numărul persoanelor care solicită azil în Europa a crescut cu 10% în perioada 2018 – 2019, conform cifrelor date publicității  de EASO în octombrie.