DECIZIA UE privind ORA de VARĂ. Cum va fi AFECTATĂ România

DECIZIA UE privind ORA de VARĂ. Cum va fi AFECTATĂ România

Fiecare țară din Uniunea Europenă va trebui să decidă până la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau mai degrabă cea de iarnă, dacă proiectul menit să pună capăt anul viitor schimbărilor sezoniere de oră va fi ratificat, a precizat vineri Comisia Europeană.

Jean-Claude Juncker, preşedintele executivului european a prezentat miercuri în faţa europarlamentarilor poziţia sa de a pune capăt acestei obligaţii impopulare de a da ceasurile cu o oră înainte în martie, apoi de a le da cu o oră în urmă în octombrie.

Această propunere trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi Consiliul UE pentru a deveni efectivă, transmite Agerpres.

„Statele membre sunt cele care trebuie să decidă ce oră vor să păstreze: ora de vară sau ora de iarnă”, a precizat vineri comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, în timpul unei conferinţe de presă pentru prezentarea proiectului la Bruxelles. Prin urmare, este teoretic posibil ca ţări vecine să facă alegeri diferite, a admis ea, declarându-se totuşi sigură că statele membre vor face un efort de coordonare.

Comisia Europeană le cere ţărilor din UE să-şi comunice alegerea până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară.

Statele care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile.