Evenimentul Zilei > International > UE devine MERKRON – „Binomul” Merkel – Macron se PROCLAMĂ oficial LIDERII Europei
UE devine MERKRON – „Binomul” Merkel – Macron se PROCLAMĂ oficial LIDERII Europei

UE devine MERKRON – „Binomul” Merkel – Macron se PROCLAMĂ oficial LIDERII Europei

Emmanuel Macron a explicat cât se poate de limpede că Franța și Germania intenționează să preia frâiele Uniunii Europene.

Cu ocazia primei sale conferințe de presă după summit-ul european, Emmanuel s-a referit la viitorul Uniunii Europene, botezate deja de către presa internațională „Merkron” sau „Mercron”.

Președintele francez a anunțat că Parisul și Berlinul lucrează la o listă cu propuneri concrete privind viitorul UE, dar că acestea nu ar avea drept scop distanțarea de restul statelor membre.

Totuși, Macron nu s-a ferit să ascundă că vede în „Binomul” Germania – Franța motorul viitoarei construții europene:

„Atunci când Franța și Germania sunt în dezacord, rareori proiectele avansează (în Europa – n.r).”

Parisul și Berlinul au venit cu amendamente comune și la concluziile ultimului Consiliul European, amintește Le Figaro. De asemenea, cele două și-au afirmat intenția de a prezenta o foaie de parcurs privind modificările ce trebuie făcute în funcționarea UE și a Zonei Euro. Propunerile concrete ar trebui făcute publice peste trei luni.

Macron, care va merge în Germania înainte de summit-ul G20 din 7-8 iulie de la Hamburg, va mai avea o întâlnire cu Merkel și la omagiul ce-i va fi adus lui Helmut Kohl, pe 1 iulie, la Strasbourg.

Președintele francez a afirmat că vrea „să ieșim din dilema mortală între pălăvrăgeala ineficientă și atitudinile autoritare”. Totuși, el a adăugat că „nu trebuie să cădem în boala franțuzească ce consistă în a crede că Europa suntem doar noi. Ea înaintează atunci când creăm consens.”

Macron a dat asigurări că el și Merkel vor ști să-i convingă pe ceilalți șefi de state și de guverne privind necesitatea schimbărilor, fără a preciza ce metode de persuasiune intenționează să folosească.