UE întărește controlul la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Se teme că scenariul din războiul din fosta Iugoslavie se poate repeta

UE întărește controlul la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Se teme că scenariul din războiul din fosta Iugoslavie se poate repeta Sursa: Facebook/ Ylva Johansson

Uniunea Europeană va coopera cu Republica Moldova pentru a o ajuta să controleze mai bine frontiera cu Ucraina, de teamă că armamentul militar furnizat de Occident ar putea fi deturnat. Există posibilitatea ca acesta să ajungă în mâinile celor care se ocupă de activități criminale.

Republica Moldova va fi ajutată prin crearea unui spațiu care să sprijine securitatea internă a țării și să apere frontierele. Cooperarea cu Republica Moldova priveşte de asemenea lupta împotriva reţelelor de trafic de migranţi, a traficului de droguri şi a terorismului.

„Un hub de sprijin pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor în Republica Moldova va fi creat”, a anunțat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor de interne din UE împreună cu omologii lor moldovean şi ucrainean.

Comisarul european a mai precizat că ar avea „unele indicii” despre un posibil trafic ilegal de arme și se teme ca acestea să nu ajungă în mâinile grupurile implicate în activități criminale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre un cadru de schimburi de informaţii şi de cooperare de poliţie pe teren, implicând statele UE, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi agenţiile Europol şi Frontex. La prima reuniune, prevăzută luni şi dedicată problemei traficului cu arme de foc, participă 12 state membre.

Avem unele indicii” despre un trafic, a declarat Ylva Johansson. „Ştim câte arme sunt în Ucraina şi, desigur, nu toate sunt mereu în mâini bune”, a mai adăugat ea.

UE se teme să nu se ajungă la aceeași situație ca în războiul din fosta Iugoslavie

Uniunea Europeană este îngrijorată să vadă repetându-se scenariul din războiul din fosta Iugoslavie.

„Avem încă probleme cu traficul de arme, din această regiune, în beneficiul crimei organizate, care alimentează violenţa reţelelor infracţionale în Uniunea Europeană”, a arătat comisarul suedez. „Prin urmare, trebuie să ne pregătim împreună încă de la început”, a subliniat ea.

Arme provenite din fosta Iugoslavie s-au regăsit şi în mâinile unor jihadişti care au comis atacuri în ultimii ani în Europa Occidentală, precum în cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015.

„Ne implicăm la frontiera cu Republica Moldova, pentru că pe acolo traficul de arme poate veni în principal”, a afirmat directorul general interimar al Frontex, Aija Kalnaja.

„Organizaţiile infracţionale se implică în ceea ce este rentabil, nu contează că este vorba despre comerţul cu persoane sau cu arme, atât timp cât le aduce profit. Ele sunt extrem de flexibile, agile şi noi trebuie să fim la fel”, a mai precizat Kalnaja, citată de HotNews.ro.