UE, îngrijorată de bețele în roate puse Presei, sub pretextul COVID-19. România, vizată direct!

UE, îngrijorată de bețele în roate puse Presei, sub pretextul COVID-19. România, vizată direct! Sursa foto: arhiva EVZ

Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea față de restricţiile la adresa libertăţii presei din unele ţări în timpul pandemiei de coronavirus.

„Este îngrijorător că pandemia de COVID-19 este folosită de unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei”, a declarat Josep Borrell înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, în ajunul Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, care se sărbătoreşte duminică, pe 3 mai.

În numele întregului bloc comunitar, Borrell a subliniat că, „în prea multe ţări” ziariştii „trebuie să se confrunte cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori urgenţei COVID-19, care pune frână libertăţii de expresie şi a presei”.

În acest sens, Borrell a menţionat că tăierea conexiunii la Internet şi închiderea paginilor web proliferează şi a criticat totodată campaniile de discreditare, presiunile financiare şi atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care „prea des” îi obligă pe jurnalişti la autocenzură.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prea mulţi sunt hărţuiţi, reţinuţi arbitrar şi închişi. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria”, a subliniat Borrell.

El a insistat că această criză a coronavirusului a scos în evidenţă importanţa muncii depuse de presă. "În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informaţii viabile şi distincte, fără interferenţe şi influenţe, este crucial şi contribuie la o societate mai rezistentă", a apreciat politicianul spaniol, care a adăugat că jurnaliştii trebuie să poată fi în stare să muncească în deplină libertate.

Mai mult, în opinia sa, jurnalismul ajută la depistarea şi combaterea dezinformării. „Astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este piatra unghiulară a societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot lua decizii informate”, a explicat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a subliniat totodată faptul că inclusiv UE se dedică combaterii dezinformării legate de coronavirus, prin promovarea surselor de încredere, prin reprimarea informaţiilor false sau înşelătoare şi prin retragerea conţinutului ilegal.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România a dispus în ultimele zile deconectarea de la Internet a mai multor site-uri de știri, sub acuzația că „promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.