UE îndeamnă Macedonia să negocieze cu Bulgaria şi să continue reformele

UE îndeamnă Macedonia să negocieze cu Bulgaria şi să continue reformele Macedonia de Nord / Sursa foto: Dreamstime

Uniunea Europeană încurajează autoritățile din Macedonia de Nord să negocieze cu Bulgaria, dar este sceptică cu privire la faptul că pot fi schimbate condițiile prin care țara să se apropie de aderare.

Scepticism cu privire la șansele de aderare pentru Macedonia de Nord

„Eu sunt destul de sceptic cu privire la posibilitatea de a se obţine ceva mai bun decât ceea ce s-a realizat deja. Desigur, depinde de guvern să încerce și este important să o facă cu Bulgaria la momentul potrivit”, a declarat ambasadorul UE la Skopje, David Geer.

Guvernul lui Hristijan Mickoski (VMRO-DPMNE) a refuzat să poarte discuții cu guvernele interimare din Bulgaria. De asemenea, partidul de guvernământ refuză să susțină modificările constituționale care ar impune includerea bulgarilor în legea fundamentală a țării.

Această condiție a fost stabilită în cadrul de negocieri al Macedoniei de Nord, ca o condiție pentru a începe negocierile reale pentru aderarea la UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheia aderării, reformele

„Cheia aderării Republicii Macedonia de Nord la UE sunt reformele”, a spus ambasadorul Geer. El a arătat că este sceptic că s-ar putea ajunge la un compromis mai bun cu Bulgaria.

„În ceea ce privește modificările constituționale, această problemă a dominat o mare parte din mandatul meu, au existat diferențe cu Bulgaria privind modul de continuare al procesului de aderare.

Grecia avertisment pentru macedonia

Macedonia. Sursa foto. EVZ

Acestea au fost depășite cu acordul din iulie 2020 și acest acord oferă o cale de urmat. Noul guvern a lăsat să se înţeleagă că nu este mulțumit de acest acord și crede că poate renegocia ceva diferit”, a adăugat acesta.

Macedonia de Nord ar vrea să dea drepturi bulgarilor după aderarea la UE

VMRO - DPMNE a declarat în repetate rânduri că speră să obţină condiţii mai bune, dar reprezentanţii europeni au explicat că nu se va schimba cadrul de negocieri.

Partidul insistă ca bulgarii să fie incluşi în Constituţia ţării cu „efect întârziat”, după ce ţara va fi primită în Uniunea Europeană. Geer a adăugat că a urmărit negocierile îndeaproape, din toamna anului 2020 până în luna iulie 2022.

„Acesta a fost un proces dificil. S-au făcut compromisuri de ambele părți și părerea mea personală este că ceea ce s-a obţinut până la urmă a fost un compromis, nu perfect, dar a fost cel mai bun lucru care se putea realiza la momentul respectiv.

Dacă guvernul vrea să înceapă negocierile cu Bulgaria, poate face acest lucru în orice moment”, a spus Geer, adăugând că, după alegeri, în Bulgaria vor fi autorități politice, dar a subliniat că cheia aderării la UE sunt reformele.

Sfaturi pentru Macedonia de Nord

„Nu aţi eşuat, asta pentru că cheia intrării în UE sunt reformele. Și nimic nu împiedică guvernul să facă reforme. Într- adevăr, guvernul are o majoritate foarte puternică, o majoritate pe care niciun guvern nu a avut-o în ultima vreme și, prin urmare, ei se apropie de reformele pe care le-au menţionat în programul lor.

Multe dintre ele sunt în conformitate cu procesul de aderare. Cred că acum este momentul pentru o abordare energică a reformelor. Şi despre asta vorbim de asemenea cu miniştri”, a spus Geer.

Guvernul lui Mickoski a intrat într-o confruntare dură atât cu Sofia, cât și cu Atena din cauza nerespectării acordurilor bilaterale.

(Articol de Nikola Lalov, Mediapool; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei