UE cumpăra avioane pentru stingerea incendiilor. Criza climatică a speriat autoritățile

UE cumpăra avioane pentru stingerea incendiilor. Criza climatică a speriat autoritățile Incendii Grecia. Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană urmează să cumpere avioane de stingere a incendiilor din cauza incendiilor din ce în ce mai frecvente. Scopul este de a scăpa de criza climatică și de a ajuta pompierii care încearcă să stingă focul.

Uniunea Europeană a început negocierea cu mai mulți producători pentru a cumpăra avioane de stingere a incendiilor din cauza crizei climatice. Comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că situația s-a agravat.

Resursele de urgență ale UE implică în prezent coordonarea și finanțarea desfășurării a 12 avioane de stingere a incendiilor și a unui elicopter. UE are în plan să investească în avioane pentru a răspunde la incendii, a declarat comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic. Majoritatea statelor s-au plâns de aceste probleme, iar cererile au crescut considerabil.

„Aceste avioane vor fi cumpărate din punct de vedere tehnic de statele membre, dar vor fi finanțate 100% de Uniunea Europeană”, a spus Lenarcic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lenarcic nu a precizat care sunt companiile implicate pentru că nu au fost finalizate contractele.

Mii de pompieri din sudul Europei au încercat să stingă incendiile din Portugalia, Spania și Franța. Din cauza valului de căldură, mii de oameni nevinovați au murit.

Indendiile au speriat UE

Pe măsură ce schimbările climatice cresc valurile de căldură și condițiile pentru producerea și răspândirea rapidă a incendiilor, statele încearcă să găsească soluții mai eficiente.

Imagini impresionate cu insula Evia înainte și după incendii. FOTO

UE a primit deja cinci cereri de ajutor în acest an. Marea Mediterană nu a ajuns încă la jumătatea sezonului tipic de incendii iunie-septembrie. Lenarcic subliniat că Europa are parte de o vară dificilă și de o căldură infernală.

UE a trimis avioane de stingere a incendiilor în țări precum Portugalia, Franța și Slovenia în această lună folosind avioane din țări precum Croația, Franța și Spania. Peste 200 de pompieri au ajuns și în Grecia pentru a salva țara de posibile tragedii.

Statele UE trebuie să se ocupe de prevenirea incendiilor forestiere, iar asistenta este oferită doar în situații critice. Bugetul pentru protecție civilă, care ajută țările să investească în prevenirea și răspunsul la crize, a fost de aproximativ 900 de milioane de euro în 2021. Specialiștii sunt convinși că anul acesta va crește, potrivit mediafax.