UE condamnă concurența neloială a Chinei

UE condamnă concurența neloială a Chinei sursă foto: Arhiva EvZ

China și Uniunea Europeană au stabilit de comun acord că relațiile comerciale ar trebui să fie ceva mai echilibrate. Însă niciuna din părți nu a prezentat un plan concret pentru soluționarea divergențelor existente.

Liderii europeni au punctat faptul că UE suferă din cauza deficitului comercial provocat de concurența neloială pe care China o face pieții europene. În tot acest timp, Beijing a avertizat Bruxlles să manifeste prudență în privința politicilor comerciale restrictive.

UE condamnă concurența neloială a Chinei

Cât despre războiul din Ucraina, agenția de știri Reuters relatează că UE nu a depus niciun efort pentru a convinge regimul condus de Xi Jinping să-și folosească influența asupra Moscoveo pentru a pune capăt agresiunii.

Charles Michel, președintele Consiliului European a subliniat importanța unei relații stabile între cele două puteri economice bazată pe respectul față de normele dreptului internațional.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să facem ca relațiile noastre comerciale și economice să fie mai reciproce și echilibrate”, a spus Michel. Șeful diplomației europene a adăugat că statele europene se așteaptă ca Beijingul să adopte măsuri concrete pentru a permite accesul companiilor străine pe piața chineză.

Subiecte precum lipsa accesului la piața chineză și tratamentul preferențial pentru firmele chineze, supraproducția chineză și dezechilibrul comercial au acaparat agenda discuțiilor.

Deficitul comercial este de aproape 400 de miliarde de euro

Ca urmare a restricțiilor impuse de China, deficitul comercial pe care-l resimte UE este de aproape 400 de miliarde de euro. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis că delegația Uniunii Europene a obținut progrese în ceea ce privește restricțiile aplicate fluxurilor transfrontaliere de date, care afecetează firmele UE care operează în economia chineză.

În tot acest timp Italia se retrage din proiectul „Belt and Road” susținut de președintele chinez Xi Jinping. Regimul de la Beijing este dispus să facă anumite concesii în favoarea UE și să transforme Uniunea într-un partener economic și comercial cheie în domeniul științei, tehnologiei și inteligenței artificiale.

Temeri față de drepturile omului.Experții cer suspendarea acordului de investiții UE-China

Temeri față de drepturile omului.Experții cer suspendarea acordului de investiții UE-China

Beijing este dispus să facă o serie de concesii în favoarea UE

Unul din obiectivele delegației europene a constat în convingerea liderului de la Beijing să împiedice companiile private chineze să exporte în Rusia produse europene pentru campania militară.

Pe de altă parte, China a respins măsurile anti-subvenție aplicate autoturismelor electrice chinezești și a politicii UE de reducere a dependenței continentului european de importurile din China, potrivit Reuters.

Noah Barkin, expert principal invitat al German Marshall Fund, spune că summitul a fost în mare parte despre „gestionarea divergențelor și prevenirea unei degenerări într-o confruntare”.

„UE și-a atins principalul său obiectiv, și anume de a transmite gravitatea îngrijorărilor sale față de dezechilibrele din relația comercială și față de sprijinul Chinei pentru Rusia”, a declarat Noah Barkin, membru German Marhsall Fund.