După Grecia și Franța, de această dată Bulgaria refuză ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord.
Bulgaria a blocat marți începerea negocierilor de aderare la UE pentru vecina sa Macedonia de Nord din cauza disputelor privind istoria și limba.
Bulgaria susține deschiderea negocierilor pentru aderarea Albaniei la UE, întrucât a îndeplinit multe dintre criterii. Dar, pentru moment, Bulgaria nu este în măsură să susțină cadrul discuțiilor cu Macedonia de Nord.
Anunțul a fost făcut într-un briefing de presă de către șefa diplomației bulgare, Ekaterina Zaharieva, la finalul ședinței prin videoconferință a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, dedicată extinderii.
Motivul este că proiectul propus nu reflectă cerințele bulgare, în special cea a denumirii limbii „limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord” și nu „limbă macedoneană”, pe care Sofia o contestă.
Sofia cere ca Uniunea Europeană să nu utilizeze termenul „limbă macedoneană”, ci mai degrabă „limba oficială a Republicii Macedonia de Nord”. În plus, Bulgaria solicită Macedoniei de Nord să respingă afirmațiile potrivit cărora minoritatea macedoneană locuiește în Bulgaria și să accepte interpretarea bulgară a istoriei lor comune.
Blocajul a fost confirmat în timpul unei videoconferințe a miniștrilor afacerilor europene - o întâlnire deja marcată de un alt blocaj, asupra bugetului blocului comunitar și a fondului de recuperare după pandemia de coronavirus, scrie Politico.
După ani de dispute, UE a convenit în martie să invite Macedonia de Nord și Albania să înceapă negocierile de aderare. Dar Bulgaria a blocat marți următorul pas cheie al procesului - un acord privind un cadru de negociere înainte ca cele două țări din Balcanii de Vest să poată începe negocierile.
Sofia, un Gică-contra?
„Toate delegațiile și-au exprimat astăzi sprijinul pentru încheierea pozitivă a cadrului de negociere cu o singură excepție, Bulgaria”, a declarat Michael Roth, ministrul german pentru afaceri europene, care deține președinția rotativă a Consiliului UE .
Roth a spus că Germania a încercat să reconcilieze pozițiile, dar „nu am reușit să-i convingem pe prietenii noștri bulgari să cadă de acord asupra cadrului de negociere”.
Sofia a semnalat în prealabil că nu va aproba cadrul, dar această mișcare a fost încă o lovitură pentru Macedonia de Nord, a cărei cale către negocieri cu UE a fost blocată de mult timp de un conflict prelungit despre istorie și identitate cu un alt vecin, Grecia. Acest impas a fost rezolvat printr-un acord în care țara a adăugat „Nord” la numele său.
„Nu ne putem schimba istoria sau geografia, dar cu siguranță ne putem schimba viitorul. Din păcate, astăzi am ratat o mare oportunitate de a face acest lucru”, a declarat Nikola Dimitrov, vicepremierul Macedoniei de Nord pentru integrare europeană.
Mai mulți oficiali și diplomați ai UE și-au exprimat frustrarea că Bulgaria folosește probleme bilaterale pentru a întârzia un proces care opun Macedonia de Nord și UE în ansamblu.
Extindere, reforme și instabilii Balcani
Dar unii diplomați au spus că, chiar dacă această dispută va fi soluționată, alte țări precum Olanda - care au o atitudine fermă în ceea ce privește extinderea UE - s-ar putea opune încă demarării discuțiilor cu Albania din cauza nemulțumirii față de progresele sale în unele reforme.
O astfel de măsură ar putea întârzia și mai mult începerea negocierilor pentru cele două țări, întrucât guvernele UE au legat strâns cazurile celor doi vecini balcanici și s-au opus decuplării acestora, argumentând că ar putea crea tensiuni în regiune și așa instabilă.
Roth a fost precaut cu privire la perspectivele Tiranei: „Albania este pe drumul cel bun, dar nu pot încă să spun dacă putem ajunge la o concluzie pozitivă până la sfârșitul anului”.
Țările care susțin cu tărie extinderea UE, spunând că va contribui la stabilizarea și ridicarea standardelor democratice în Balcanii de Vest, și-au exprimat dezamăgirea la rezultatele întâlnirii de marți.
„Este important de lansat procesul cât mai curând posibil. Cele două țări sunt pregătite pentru negocieri de aderare. Unele probleme nerezolvate ar necesita ajustări precise, dar acest lucru nu ar trebui să întârzie convocarea conferinței interguvernamentale în viitorul apropiat ”, a declarat Andreja Metelko-Zgombić, secretarul de stat pentru afaceri europene al Croației.
„Trebuie să gândim strategic: o astfel de decizie este de cea mai mare importanță pentru credibilitatea și influența UE în Balcanii de Vest, dar și pentru securitatea pe termen lung a UE”, a adăugat ea.