UE acordă sprijin pentru consumatorii care au dificultăți la plata facturilor. Noi reguli au fost introduse

Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale ca urmare a războiul din Ucraina, Comisia Europeană ia măsuri pentru a-i sprijini pe cei vulnerabili și care întâmpină dificultăți în plata facturilor la energie. În acest sens, au fost introduse o serie de reguli.

Pentru a veni în ajutorul cetățenilor, au fost stabilite o serie de reguli ce vor permite celor afectați de creșterea prețurilor să își amâne plata facturilor la energie. Mai mulți reprezentanți din domeniul energiei s-au reunit într-o ședință online pentru a stabili un set de principii comune pentru a spori sprijinul acordat consumatorilor care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile la energie.

În urma ședinței s-a ajuns la concluzia că trebuie introduse mai multe beneficii pentru consumatori.

Noi reguli pentru sprijinul consumatorilor vulnerabili

Astfel, la nivelul întregii Uniuni Europene, furnizorii, distribuitorii, autoritățile de reglementare și organizațiile de consumatori vor trebui să respecte mai multe reglementări.

Se are în vedere: introducerea amânării facturilor prin planuri de plată și evitarea modificărilor unilaterale ale contractelor. De asemenea, trebuie să se prezinte în mod clar informațiile referitoare la consum și utilizarea optimizată a energiei și să nu deconecteze cetățenii care întâmpină dificultăți financiare.

Evenimentul este rezultatul angajamentului pe care Comisia și l-a asumat în ultimele săptămâni, cu ocazia a două mese rotunde, împreună cu reprezentanți ai organizațiilor europene ale consumatorilor, ai autorităților de reglementare, ai distribuitorilor și ai furnizorilor de energie, de a identifica o bază comună pentru luarea voluntară de măsuri suplimentare de protecție a consumatorilor, pe toată durata iernii, care depășesc cadrul de reglementare existent.

Criza energetică a fost provocată de războiul din Ucraina

„Mulți europeni se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata facturilor la energie și trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în frig în această iarnă. Furnizorii de energie, autoritățile naționale de reglementare, operatorii de sistem și organizațiile de consumatori trebuie să acționeze mai concertat pentru a aborda impactul crizei energetice provocate de războiul atroce al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

La rândul său, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că în acest moment este esențial să abordăm uniți astfel de practici pentru protejarea consumatorilor, potrivit Adevărul.