UDMR vrea înapoi Casa Maghiară din Timișoara

UDMR vrea înapoi Casa Maghiară din Timișoara

Reprezentanții UDMR din Timișoara și ai unui ziar maghiar reclamă faptul că vor trebui să părăsească ”Casa Maghiară”, sediu pe care, alături de altă publicație în limba română și de o tipoghrafie, îl ocupă în ziona centrală a orașuylui. Clădirea de pe bulevardul Revoluției 1989 nr. 8, din Timișoara a ajuns proprietatea Bega Grup în urmă cu câțiva ani, iar investitorii au început demersurile pentru obținerea de avize în vederea transformării acesteia în hotel.

Reprezentanții grupului Bega, cunoscuții frați Cristescu, au devenit proprietarii clădirii după ce au cumpărat pachetul majoritar de acșiuni de la Timpress, acum câțiva ani.

Președintele UDMR Timiș Zoltan Marossy spune că deși Casa Maghiară a fost construită din banii etnicilor maghiari, după Revoluție nu s-a obținut retrocedarea ei. Ungurii mai spun au făcut și vor să facă demersuri pentru a primi clădirea înapoi.

„Casa Maghiară s-a luat hotărârea de a se construi în 1926. S-au strâns fonduri de la comunitatea maghiară din România. A fost începută în 1929, terminată în 1930. La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial au intrat rușii în ea, apoi a fost sediul Partidului Muncitoresc Român, apoi sediu la ziarelor din perioada comunistă. Prin decretul lui Iliescu din 5 februarie 1990, Uj Szo, ziarul maghiar, a primit un spațiu aici. Eu mă refer la partea de la stradă a clădirii, acolo este Casa Maghiară, nu și partea din spate a clădirii. În decembrie 1989, în clădirea unde acum este conducerea Timpress, în clădirea lângă, acolo s-a format Uniunea Democrată a Maghiarilor din Banat, după ce la București s-a constituit UDMR, atunci”, a spus Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se va face probabil hotel, dar peste ani de zile. Probabil că celor de la UDMR le vom găsi un alt spațiu. În momentul de față nici nu se știe dacă se va întâmpla sau nu. Poate să dureze patru ani, nu știu. Acolo, în clădire, sunt mulți alți chiriași. Vedem prima dată dacă obținem «hârtiile», după aceea vedem ce se întâmplă. Este timp”, a declarat omul de afaceri Marius Cristescu pentru tion.ro.