UDMR strânge semnături pentru ca drepturile maghiarilor să fie protejate de Bruxelles, nu de București

UDMR strânge semnături pentru ca drepturile maghiarilor să fie protejate de Bruxelles, nu de București

O campanie de strângere a unui milion de semnături prin care se urmăreşte modificarea legislaţiei UE privind protecţia minorităţilor a fost lansată recent. Unul dintre inițiatori este UDMR

Inițiativa Minority SafePack aparține Uniunii Federative a Mino rităților Europene (FUEN), din care face parte și UDMR. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, face parte din comitetul de inițiativă al Minority SafePack. Vincze Lorant, președintele FUEN și membru UDMR, a declarat, pentru EVZ, că „inițiativa noastră a pornit de la faptul că Uniunea Europeană nu se ocupă de tematica de sprijinire a acestor comunități. UE consideră că este de competența statelor membre să asigure drepturi minorităților naționale și să creeze un cadru de suport și promovare al acestora, dar nu se întâmplă întotdeauna așa”.

„UDMR ar dori drepturi colective”

Liderul FUEN nu ascunde ambițiile elitei maghiare din România: „Comunitatea maghiară ar dori mai mult, ar dori drepturi colective, ceea ce deocamdată nu este acceptat nici măcar pentru dialog”. Prin inițiativa Minority SafePack se dorește crearea unei politici cuprinzătoare pentru limbile regionale sau minoritare, înființarea unui centru de expertiză lingvistică, care să aibă menirea de a conserva, a dezvolta și promova diversitatea lingvistică în ceea ce privește limbile regionale sau minoritare etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Instituţia autonomiei este importantă”

Deși președintele FUEN susține că „nu este vorba nicicum de o autonomie teritorială sau de o tendință de separare etnică, cum încearcă diplomația românească să combată acest proiect european care este susținut de toate organizațiile noastre membre”, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, a declarat că „și instituția a u t o n o m i - ei este importantă, dar în UE este departe de a se vorbi de standarde în acest sens, iar Consiliul Europei are destule standarde în această privință”.

„Minority SafePack nu se referă la forme de autonomie, se referă la instrumente care vizează educație, cultuă, mass-media și dezvoltare regională, dar nu forme de autonomie, aceasta este o altă fază”, a mai precizat Korodi.

Victoria FUEN

Inițiativa FUEN a fost respinsă de Comisia Europeană, dar FUEN a obținut întro primă fază câștig de cauză la Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg. De partea FUEN a intervenit Ungaria, iar România și Slovacia au intervenit de partea Comisiei Europene.

Dan Tănasă, jurnalist și președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, subliniază că Minority Safe Pack servește dezideratelor UDMR, care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a Ținutului Secuiesc. De asemenea, Tănasă a specificat că România mai are termen până în iunie să facă recurs Tribunalul European.

Dezideratul UDMR

Dan Tănasă a declarat, pentru EVZ, că „una din prevederile inițiativei se referă la limbi și, la un moment dat, chiar pune semnul egalității între limba oficială de stat și limba unei minorități naționale. Evident, UDMR nu și-a ascuns acest deziderat, de a impune limba maghiară ca limbă oficială de stat în România, cel puțin în Transilvania”. El susține că „este o inițiativă care conține o serie întreagă de chestiuni care ar dinamita efectiv statul naționar unitar român”. Jurnalistul a mai spus că „UDMR încearcă să impună anumite deziderate legate de autonomia teritorială pe criterii etnice a așazisului Ținut Secuiesc, să le impună de la Bruxelles prin intermediul instituțiilor europene”.