UDMR nu vrea ca Justiția să-și bage nasul în noul regim al imunităților

UDMR nu vrea ca Justiția să-și bage nasul în noul regim al imunităților

Liderul deputaților maghiari, Mate Andras Levente, a criticat faptul că Procurorului General i s-a cerut avizul în legătură cu noile proceduri de ridicare a imunității parlamentare. „Să vină și CSM să ne întrebe? Mai lăsați-mă în pace!”, a reacționat el.

Deputații vor să modifice procedurile de ridicare a imunității parlamentare, care ar trebui să devină mai simple și transparente, fără să consulte instituțiile Justiției, precum Procurorul General, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cei mai vocali în acest sens sunt parlamentari UDMR, în frunte cu liderul lor Mate Andras Levente.

Potrivit stenogramei ședinței conducerii Camerei, miercurea trecută acesta a criticat faptul că, în redactarea modificărilor la regulament, s-au cerut punctele de vedere ale Procurorului General și Consiliului Legislativ. „Să vină și CSM și celelalte și să ne întrebe, că sunt de acord să avem o consultare, dar mai lăsați-mă în pace! Regulamentul Camerei îl facem pentru noi, nu pentru … și am respectat toate cele…”, a spus Mate Andras Levente.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a explicat că instituțiilor menționate li s-a cerut un punct de vedere consultativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul deputaților UDMR vrea să-și spună punctul de vedere privind funcționarea Ministerului Public

” Aș vrea să nu conteste nimeni o procedură, să se spună că am făcut- o ca să mai blocăm ceva. I-am informat, este o chestiune de respect, ne trimit, nu ne trimit punctul de vedere, eu v-am spus că ceea ce ați făcut dumneavoastră am informat. Noi îl aprobăm săptămâna viitoare și sper să fie constituțional și să poată să fie regulamentar”, a punctat Zgonea

Replica lui Andras a fost la fel de acidă: „De acord, să ne întrebe și dumnealor când merg să facă ceva înainte de Raportul MCV, să spunem și noi opinia noastră, cum funcționează ministerul” . Contactat ieri de EVZ, liderul deputaților UDMR și-a nuanțat declarațiile: „Sunt de acord să ne dea un punct de vedere, dar nu să ne modifice ei regulamentul. Nici Camera Deputaților nu face regulamentele altor instituții”, a spus el. Termene mai clare Potrivit celui mai recent draft de regulament, Camera Deputaților va beneficia de reguli mai stricte privind începerea urmăriirii penale în cazul unui fost ministru, care este și deputat. Practic, Comisia Juridică va avea un termen de 5 zile pentru raport, cu amendamentul că pot cere o prelungire de cel mult 2 săptămâni. Plenul va avea un termen de 7 zile pentru votul decisiv, în condițiile în care până acum, făcând abstracție de presiunea mass-media, plenul putea să întârzie votul.

Deputații care absentează vor fi sancționați, urmând să li se taie din indemnizații. Pentru fiecare activitate de la care lipsesc acestora li se va tăia 1% din indemnizație. Abaterile disciplinare vor fi sancționate mai aspru: 10% din salariu timp de 3 luni.