Ucraina și Rusia au bătut palma. Acordul a fost încheiat, iar chinul multor oameni a luat sfârșit

Ucraina și Rusia au bătut palma. Acordul a fost încheiat, iar chinul multor oameni a luat sfârșitsursa: arhivă EVZ

Ucraina și Rusia au ajuns la un compromis, vineri, în ceea ce privește schimbul de prizonieri. Anunțul a fost făcut de oficialii de la Kiev, care nu au anunțat însă și câți ruși au ajuns acasă.

Ucrainenii au anunţat, vineri, că au ajuns la un acord cu rușii și au făcut un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi, fără a preciza însă numărul ruşilor implicaţi în această mutare.

Un schimb de prizonieri făcut în timpul războiului între Ucraina și Rusia

„Veşti bune din regiunea Zaporojie. Un schimb tocmai a avut loc, 86 de militari ucraineni, între care 15 femei, sunt acum în siguranţă”, a postat pe Telegram adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko. Vicepremierul Irina Vereşciuk a spus că militarii „sunt deja transportaţi acasă”, conform Agerpres.

„Aş vrea să mă adresez tuturor oamenilor noştri care încă sunt ţinuţi prizonieri. Vom lupta pentru fiecare dintre voi şi vă vom aduce acasă! Rămâneţi puternici”, a adăugat ea.

Ucraina trebuie să cerceteze eventualele abuzuri comise de luptătorii săi asupra prizonierilor de război ruși, au anunțat reprezentanții Human Rights Watch. Astfel, dacă se confirmă că aceștia au fost loviți sau împușcați în picior, autorii s-ar face vinovați de crime de război. Iar Ucraina să pedepsească încălcările dreptului umanitar internațional.

Reacție vehementă avută de Human Rights Watch

Comunicatul a fost redactat, vineri, după apariția unui videoclip, datat din 27 martie în care apar, așa ziși luptători ucraineni, care ar abuza de prizonierii de război ruși capturați. Incidentul pare să fi avut loc într-un sat din apropierea orașului Harkov, recucerit de trupele ucrainene cu două zile mai devreme. O altă înregistrare postată o zi mai târziu, de un jurnalist ucrainean, arată trei cadavre carbonizate în aceeași locație. Identitatea acestora nu este clară.

„Aceste videoclipuri sugerează că s-ar fi produs abuzuri împotriva prizonierilor de război. De aceea trebuie să facă obiectul unei anchete. Ar trebui să se verifice dacă au avut loc abuzuri și să îi tragem la răspundere pe cei responsabili”, a declarat Aisling Reidy, consilier juridic principal la Human Rights Watch.

Consilierul prezidențial a atras atenția că abuzul asupra prizonierilor de război constituie o crimă de război. El a declarat că autoritățile ucrainene vor pedepsi orice asemenea faptă, dacă va fi confirmată de o anchetă.

„Aș dori să reamintesc încă o dată tuturor forțelor noastre militare, civile și de apărare că abuzul asupra prizonierilor de război este o crimă de război care nu este amnistiată de legea militară și nu se prescrie. Le reamintesc tuturor că suntem o armată europeană a unei țări europene. Vom trata prizonierii în conformitate cu Convenția de la Geneva, indiferent de motivele emoționale personale pe care le aveți”, a postat Olexiy Arestovych pe Telegram în seara zilei de 27 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News