Ucraina se pregătește să acorde autonomie regiunii Donbas

Ucraina se pregătește să acorde autonomie regiunii Donbas

Deputații au trimis Curții Constituționale amendamentele la legea fundamentală, referitoare la particularitățile auto-guvernării în districtele conduse de separatiști

Președintele Petro Poroșenko a trimis legea privind amendarea Constituției la Parlament, în 15 iulie, după presiunile liderilor occidentali la adresa autorităților ucrainene, de a ceda anumite puteri autonome acestor regiuni, conform acordului de încetare a focului încheiat la Minsk în februarie.

Inițial, prevederile nu erau incluse în Constituție, urma să fie redactată o lege separată, dar rebelii au insistat că statutul special al regiunilor pe care le controlează trebuie menționat în Constituție.

O zi „istorică”

La prezentarea proiectului în faţa Legislativului, Poroşenko a recunoscut că este o decizie dificilă, dar aliații occidentali doresc ca reforma să fie „condusă cu succes”.„Nu putem crea noi înşine o situaţie în care Ucraina ar ajunge singură în faţa agresorului rus. Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învățăm să trăim în aceste condiții”, a explicat șeful statului. În cazul în care Curtea Constituţională nu are obiecţii, proiectul va fi supus votului în toamnă, după vacanța parlamentară, fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

Asistentul secretarul de Stat al SUA, Victoria Nuland, s-a aflat, miercuri și joi, la Kiev și a susținut acest proiect de lege. Vicepreședinta Parlamentului ucrainean, Oksana Siroed, a declarat că s-au făcut presiuni din partea comunității internaționale asupra deputaților de la Kiev, să adopte documentul care confirmă că Ucraina este gata să pună în aplicare Acordul de la Minsk. Victoria Nuland a vorbit despre o zi „istorică”, după ce a spus în faţa jurnaliștilor că „descentralizarea” și „statutul special” pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace, încheiate cu ajutorul cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Francois Hollande. Şi aceştia l-au sunat, marţi, pe preşedintele Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.

Victoria Nuland urma să se întâlnească ieri cu oficiali guvernamentali, politicieni și oameni de afaceri, pentru a discuta probleme bilaterale și regionale. Diplomatul american a mai vizitat Kievul în urmă cu exact două luni, când s-a întâlnit cu președintele Petro Poroșenko, premierul Arseni Iațeniuk, membri ai Guvernului, lideri ai opoziției și reprezentanții OSCE la Kiev.