Scut de apărare aeriană împotriva Rusiei. Ucraina cere ajutorul României și Poloniei

Scut de apărare aeriană împotriva Rusiei. Ucraina cere ajutorul României și Poloniei Razboi în Ucraina Sursa foto: Ministry of Defense of Ukraine

Ucraina cere aliaților occidentali să o protejeze de valul de rachete lansat de armata rusă. În acest sens, ar urma să fie desfășurate mai multe sisteme de apărare în țările vecine, Polonia și România.

 

Kievul este incapabil să-și asigure o apărare antiaeriană eficientă împotriva rachetelor rusești. Drept urmare îi presează pe aliații occidentali să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său. Măsura este menită să asigure protecția industriei, infrastructurii energetice și a populației civile.

Ucraina cere ajutorul aliaților occidentali

Oficialii de la Kiev solicită ajutor pentru protejarea spațiului său aerian din partea aliaților. Ucraina propune instalarea mai multor sisteme de apărare pe teritoriul Poloniei și al României pentru a crea un scut de apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu înţeleg de ce NATO nu desfăşoară baterii Patriot de-a lungul graniţei poloneze. La urma urmei, rachetele ruseşti au intrat deja în spaţiul aerian polonez şi românesc. Acest lucru ar proteja graniţele Poloniei şi României şi ar crea o zonă sigură în vestul şi sudul Ucrainei”, a declarat deputatul ucrainean independent Oleksii Goncearenko.

Oficialii de la Kiev arată că sectorul energetic ucrainean trece prin momente dificile din cauza bombardamentelor rusești. Ucraina va avea din ce în ce mai multe probleme pe măsură ce se apropie iarna.

Politicianul ucrainean a precizat că sunt discuții cu aliații occidentali pentru a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra vestului Ucrainei. O decizie în acest sens, însă, nu este foarte ușor de adoptat. Țările occidentale nu doresc să se implice direct împotriva Rusiei, astfel că este nevoie de găsirea unei soluții discrete.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/ Zelenski

Subiectul va fi abordat la summitul NATO

Oficialii din Ucraina ar putea aborda acest subiect la summitul NATO de la Washington, la începutul lunii iulie. Informația a fost confirmată de vicepremierul ucrainean Olga Stefanicina.

„Facem tot ce putem să mobilizăm suficientă apărare antiaeriană pentru a permite ţării să continue să funcţioneze pe tot parcursul acestui război”, a declarat ea.

Cererea de instituire a unui scut de apărare antiaeriană a fost prezentată de mai mulți civili și militari de la Kiev. Aceștia au susținut punctul de vedere în cadul unei întâlniri organizate de Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI) şi think tank-ul ucrainean New Europe Center.

Ideea creării unui scut aerian care să protejeze Ucraina de atacurile cu drone şi rachete ruseşti a fost avansată și de preşedintele Volodimir Zelenski. El a vorbit despre scutul de protecție după atacul Iranului asupra Israelului, din luna aprilie. Israelul a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa.

Ministerul Apărării despre transferul sistemului Patriot

Sisteme Patriot. Sursa Foto. Arhiva EVZ

Ucraina vrea mai multă implicare în apărarea sa

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kouleba arăta, la finalul lunii mai, că nu există argumente juridice, de securitate sau morale care să împiedice România și Polonia să doboare de pe teritoriul lor rachete ruseşti care atacă Ucraina. El nu a dat mai multe detalii în legătură cu acest scenariu.

Preşedintele Zelenski cere de mai multe luni sisteme antiaeriene suplimentare. El a spus că este nevoie de cel puţin încă şapte baterii Patriot, însă statele care le dețin nu vor să le furnizeze. Aceste sisteme sunt parte integrantă ale apărărilor antiaeriene naționale. Doar România a promis că va dona un sistem Patriot către Ucraina.

Pe de altă parte, Statele Unite au suspendat contractele externe pentru furnizarea echipamentelor Patriot. Toate sistemele care vor fi produse, în următoarea perioadă sunt destinate Ucrainei, cu prioritate.

Arme

Arme. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Rusia distruge infrastructura electică a Kievului

Jumătate din capacitatea naţională de producţie de energie electrică a Ucrainei a fost distrusă în atacurile ruseşti cu drone şi rachete. În fiecare săptămână, proiectilele rusești lovesc în sistemele de energie electică provocând întreruperi zilnice de curent. Iar Ucraina nu are suficiente mijloace și resurse de apărare.

Acest lucru afectează aproape întreaga populație. Rusia se concentrează pe distrugerea instalaţiilor de producţie, mai scumpe, care necesită ani de zile pentru a fi reparate.

Ucraina a efectuat zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric. Aceasta, în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa atacurilor rusești în diferite sectoare.

 

Revista presei