Ucraina primește încă patru sisteme de rachete HIMARS de la SUA. Kievul a lovit 30 de centre logistice rusești cu lansatoarele de rachete

Ucraina primește încă patru sisteme de rachete HIMARS de la SUA. Kievul a lovit 30 de centre logistice rusești cu lansatoarele de rachete

SUA a decis să trimită Ucrainei încă patru sisteme avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS. Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a vorbit, miercuri, 20 iulie, despre cel mai recent pachet de asistență militară pentru a întări dotările Kievului. Capitala se confruntă cu tiruri intense ale forțelor ruse.

Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a afirmat în această săptămână că le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii lansatoarelor de rachete și de artilerie cu rază lungă ale Ucrainei. Declarația a venit în contextul în care Ucraina a lovit liniile de aprovizionare rusești cu armamentul furnizat de occidentali.

"Vom continua să găsim căi novatoare de a ne continua sprijinul pe termen lung pentru curajoșii bărbați și femei ai forțelor armate ucrainene și ne vom adapta asistența pentru a asigura că Ucraina dispune de tehnologia, muniția și puterea de foc pentru a se apăra", a spus Lloyd Austin, secretarul american al apărării, în deschiderea unei reuniuni în format virtual cu aliații pe tema Ucrainei.

Armamentul primit de Ucraina de la începutul războiului

Occidentul a livrat Ucrainei sisteme de artilerie grea și lansatoare de rachete multiple cu rază mai lungă de acțiune. Scopul țărilor din vest este să ajute Kievul să reziste în pofida supremației ruse în arme și muniții. Ucraina a afirmat că a lansat cu succes lovituri împotriva a 30 de centre logistice și de muniții rusești, folosind câteva lansatoare de rachete multiple furnizate de Occident.

HIMARS au o rază de acțiune și o precizie mai mari decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina o deține în arsenal. Șeful Pentagonului a adăugat că noul pachet va mai include rachete pentru MLRS (Multiple Launch Rocket Systems), precum și muniții de artilerie. Noul pachet de asistență militară va ridica la 16 numărul total al sistemelor HIMARS furnizate de SUA Ucrainei. De asemenea, Statele Unite au furnizat opt miliarde de dolari Ucrainei ca asistență de securitate de la declanșarea războiului, inclusiv 2,2 miliarde luna trecută, potrivit Agerpres.

Războiul din Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, marcând o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Vladimir Putin a ordonat să fie începută operațiunea militară specială de denazificare a regiunilor din Ucraina locuite de ruși. Câteva minute mai târziu, rachete și raiduri aeriene au lovit întreaga țară, inclusiv capitala Kiev. A urmat o invazie terestră de amploare din mai multe direcții.

Ne puteți urmări și pe Google News