Război în Ucraina, ziua 147. Contraofensivă în sud. Rachetele HIMARS pot întoarce soarta războiului. Olena Zelenska vorbește în fața Congresului SUA

Război în Ucraina, ziua 147. Contraofensivă în sud. Rachetele HIMARS pot întoarce soarta războiului. Olena Zelenska vorbește în fața Congresului SUA Sursa foto: Twitter

Ucraina a intrat în cea de-a 147-a zi de război. Forțele ucrainene au lansat mai multe lovituri de rachete HIMARS în regiunile din sudul țării, astfel că experții vorbesc despre o contraonfensivă. Sistemele de tip HIMARS, mult mai precise și cu rază mai lungă de acțiune pot face diferența în următoarea perioadă a războiului, Mai mult, un oficial de la Kiev a declarat că Ucraina va ataca și instalațiile militare din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Miercuri, 10 iulie, Prima Doamnă a Ucrainei. Olena Zelenski va susține un discurs în fața Congresului Statelor Unite. Pe de altă parte, guvernatorul orașului Nikolaev a anunțat că începe vânătoarea de trădători și de colaboratori ai ocupanților ruși, Pentru aceasta oferă câte un premiu de 100 de dolari celor care dau informații.

Ucrainenii încearcă să câștige teren în sudul țării și să întrerupă liniile de aprovizionare ale forțelor militare din Rusia. Marți, 19 iulie, racchetele forțelor de la Kiev au lovit un pod important din regiunea Herson.

Adjunctul şefului administraţiei instalate de ruşi în regiunea sudică Herson, Kiril Stremusov, a declarat că Ucraina a lovit podul Antonovski din Herson cu HIMARS, distrugând drumul, dar fără a răni pe cineva.

Podul de un kilometru este unul dintre cele două puncte de trecere către teritoriul controlat de ruşi din partea de vest a râului (Nipru n.red.), inclusiv oraşul principal al regiunii, Herson, unde trăiau 280.000 de oameni înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie, notează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, mai precise şi cu o rază de acţiune mai mare, ar putea schimba situația în favoarea Kievului. Experții militari susțin că este posibilă lansarea unei contraofensive în sudul ţării.

Ucrainenii vorbesc de un atac asupra Crimeii

O nouă zi a războiului din Ucraina începe cu o veste care dă fiori reci rușilor. Forțele militare ucrainene intenționează să lanseze atacuri asupra Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră. Aceasta a fost anexată de Rusia în 2014 și este folosită ca bază pentru Flota Rusă de la Marea Neagră. Un oficial de la Kiev, citat marţi de agenţia DPA, a anunțat că atât baza maritimă cât și instalațiile militare din Peninsula Crimeea sunt ținte pentru armata ucraineană.

„Primim capabilităţi anti-navă şi mai devreme sau mai târziu vom viza flota (…) Rusia va trebui să părăsească Crimeea dacă ei doresc să existe ca ţară”, a declarat unul dintre vice-miniştrii ucraineni ai apărării, Volodîmîr Havrîlov, pentru ziarul The Times în timpul unei vizite la Londra.

Potrivit lui Havrîlov, recăpătarea Insulei Şerpilor, ocupată de Moscova la începutul invaziei, a fost un prim pas.

„Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră, dacă avem această capacitate”, a adăugat el.

Volodimir şi Olena Zelenski, prima apariție publică de la începutul războiului. Unde au fost văzuți cei doi soţi. FOTO

Sursa: The New York Times

Soția lui Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soții Biden

Soții Joe și Jill Biden au primit-o pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, la Casa Albă. Olena Zelenska, se află în Statele Unite unde are mai multe întâlniri. Ea va susține un discurs în fața membrilor Congresului, miercuri, 20 iulie.

Joe Biden i-a înmânat soției lui Volodimir Zelenski un buchet mare de flori, în timp ce soția președintelui a îmbrățișat-o.

sursa foto, Wikipedia

Guvernatorul din Nikolaev pornește vânătoarea de colaboraționiști

Guvernatorul regiunii Nikolaev a anunţat că va oferi o recompensă de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea celor care colaborează cu armata rusă. Într-un mesaj postat pe contul său de Telegram, guvernatorul Vitali Kim își invită concetățenii să furnizeze informații „cei care le dezvăluie ocupanţilor locuri de desfăşurare a trupelor ucrainene” sau îi ajută la stabilirea coordonatelor potenţialelor ţinte ale bombardamentelor.

„După verificări minuţioase şi confirmarea informaţiilor furnizate, primiţi o primă de o 100 de dolari”, a anunţat oficialul.

Mai mult, guvernatorul intenționează să „închidă” oraşul Nikolaev pentru câteva zile timp în care să-I neutralizeze pe trădători şi pe colaboratorii ruşilor.

„Dispunem de o bază de date importantă. Vom închide oraşul pentru câteva zile, vom merge să batem la uşa unor persoane rele”, a declarat el pentru media Hodorkovksi Live.

Declarațiile sale vin la scurtă vreme după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a concediat pe şeful serviciilor speciale şi pe procuroarea generală, reproşându-le eforturile insuficiente în materie de luptă împotriva spionilor şi a colaboratorilor Moscovei.

Sursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ungaria a revenit la sentimente mai bune

Ungaria pare să fi revenit la sentimente mai bune față de Ucraina. Viceministrul maghiar de externe Levente Magyar ar fi declarat că Budapesta este pregătită să permită tranzitul de arme occidentale și alte ajutoare către Ucraina prin teritoriul său, susține Ukraîinska Pravda. Informația privind inversarea deciziei a fost transmisă până acum doar de presa ucraineană.

„Spre deosebire de mulți parteneri occidentali, noi am simțit cum este să ne confruntăm cu acest imens stat estic. În același timp, Ungaria însăși nu va furniza arme (Ucrainei - n. red.) - aceasta este poziția noastră strategică. Cu toate acestea, țările terțe pot folosi teritoriul nostru”, a declarat oficialul ungar în timpul unei vizite făcute în orașul Liov din vestul Ucrainei.

La începutul lunii iulie ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto a declarat că țara sa a refuzat să participe la furnizarea de arme occidentale Ucrainei. El a justificat decizia prin faptul că maghiarii care locuiesc în Transcarpatia ar putea fi puși în pericol în acest război.