Răsturnare de situație, Ucraina se pregătește să recucerească Peninsula Crimeea. Armata rusă e atacată din toate părțile

Răsturnare de situație, Ucraina se pregătește să recucerească Peninsula Crimeea. Armata rusă e atacată din toate părțile Sursa: EPA/SERGEY KOZLOV

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, iar armata condusă de Zelenski vrea să schimbe soarta conflictului. Cu o armată divizată și fără strategie clară, Rusia vrea să cucerească țara condusă de Zelenski. Vladimir Putin nu renunță la „operațiunea militară specială”, în contextul în care armata rusească se confruntă cu probleme serioase.

Ucraina trece la contraofensivă, după luni de zile în care a reușit să țină piept armatei rusești. Potrivit unui oficial guvernamental ucrainean, Kievul a hotărât să își recupereze Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

De asemenea, armata ucraineană vrea să cucerească și Flota Rusă, staționată la Marea Neagră. Unul dintre vice-miniștrii ucraineni ai Apărării, Volodîmîr Havrîlov, i-a îndemant pe ruși să părăsească de urgență Crimeea dacă își doresc să existe, în continuare, ca țară.

Ucraina nu cedează: "Primim capabilităţi anti-navă şi mai devreme sau mai târziu vom viza flota"

Totodată, oficialul ucrainean a menționat faptul că după recucerirea Insulei Șerpilor, Kievul a decis că este momentul să ia la țintă armata rusească ce se află în Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova a reacționat imediat la planul Kievului, purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, precizând că ceea ce a spus Havrîlov confirmă necesitatea operațiunii militare speciale în Ucraina, o denumire pentru războiul pe care Putin la declanșat.

"Numai prin astfel de mijloace Ucraina poate fi eliberată de asemenea reprezentanţi ai conducerii", a mai declarat Peskov, potrivit agenţiei oficiale de presă rus, citată de Agerpres.

Armata ucraineană rezistă eroic, de mai bine de patru luni de zile, în fața atacurilor rusești. Vladimir Putin nu are de gând să își retragă armata din Ucraina, iar Kievul a anunțat că va continua să lupte până la ultimul om, dacă este nevoie.

În ultimele săptămâni, mai mulți lideri europeni au anunțat că vor ajuta Ucraina cu armament și bani pentru a putea continua războiul cu Rusia. Cu toate acestea, Moscova nu pare să-și fi pierdut din entuziasmul privind cucerirea Ucrainei, Putin afirmând că nicio sancțiune impusă de Occident nu îl va clinti din planul lui de a pune mâna pe teritoriul ucrainean.

De curând, ambasadorul rus din Coreea de Nord a anunțat că Phenianul s-a angajat să trimită muncitori pentru a reclădi Donețk și Lugansk, așa-zisele republici separatiste.

Reamintim că războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie, după ce Putin a dat ordinul începerii „operațiunii militare speciale” de denazificare a țării conduse de Volodimir Zelenski. De atunci au trecut peste 140 de zile, iar milioane de oameni au fost nevoiți să își găsească un alt loc unde să trăiască, departe de tancurile rusești.