Vladimir Putin și-a găsit un aliat la Phenian. Coreea de Nord va trimite sprijin pentru Rusia
- Andrei Narița
- 19 iulie 2022, 19:40
Vestul a impus sancțiuni draconice Rusiei, după ce liderul de la Moscova a decis invadarea Ucrainei. Liderul de la Phenian este hotărât să îi ofere o mână de ajutor lui Putin, decizie prin care războiul s-ar schimba radical. Conflictul ruso-ucrainean durează de peste 140 de zile, iar o posibilă pace între Ucraina și Rusia este o utopie.
Ambasadorul Rusiei la Phenian, Alexander Matsegora, a anunțat că infrastructura republicilor populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk ar putea fi reconstruită cu ajutorul muncitorilor nord-coreeni.
Matsegora a declarat, într-un interviu, că muncitorii nord-coreeni sunt calificați și au capacitatea de a lucra în cele mai dificile condiții, motiv pentru care Donețk și Lugansk, distruse de conflictul ruso-ucrainean, vor fi reconstruite de la zero.
Coreea de Nord a recunoscut cele două teritorii. Putin, încă o lovitură pentru Occident
În urmă cu câteva zile, ministerul nord-coreean de Externe a declarat că Ucraina nu are niciun drept să ridice probleme sau să coteste decizia Coreei de Nord cu privire la recunoașterea republicilor populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk.
„(...) A comis un act care denotă o lipsă gravă de corectitudine şi dreptate între naţiuni, prin alăturarea sa activă faţă de politica ostilă nedreaptă şi ilegală a SUA în trecut", a precizat oficialul nord-coreean.
Răspunsul nu a întârziat să apară, iar Kievul a anunțat că rupe legăturile diplomatice cu Coreea de Nord, acuzând Phenianul că subminează integritatea teritorială a Ucrainei.
Rusia nu mai are aliați, cu excepția statelor care depind financiar și politic de ea, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Mai mult, Ucraina a decis să își suspende contactul economic și politic cu Phenianul.
Ambasadorul rus în Coreea de Nord a mai precizat că centralele și fabricile nord-coreene construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamentele produse din regiunea Donbas, motiv ce ar duce la un conflict cu ONU din cauza sancțiunilor impuse până acum.
O astfel de acţiune ar contraveni unei interdicţii ONU, impusă la sfârşitul anului 2017, privind achiziţionarea de maşini industriale, echipamente electronice şi alte articole de către Coreea de Nord.
Mai mult, Matsegora a afirmat că viitoarele relații economice dintre Coreea de Nord și cele două republici sunt justificate, dar cu toate acestea, sancțiunile impuse de Occident complică lucrurile, notează The Guardian.
Reamintim că războiul dintre Rusia și Ucraina a început în 24 februarie, când Putin a dat ordinul de a invada țara condusă de Zelenski. În ultimele patru luni, ucrainenii au rezistat eroic împotriva atacurilor rusești datorită sprijinul masiv venit din partea Statelor Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană (UE).