Ucraina lovește adânc în teritoriul Rusiei. Dronele Kievului au vizat un radar strategic

Ucraina lovește adânc în teritoriul Rusiei. Dronele Kievului au vizat un radar strategic Drona Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Ucraina a atacat, cu drone, un sistem radar amplasat la aproximativ 1.500 de kilometri distanță în interiorul Rusiei. Echipamentul atacat, de tip „Voronej M”, poate detecta ţinte pe o rază de circa 6.000 de kilometri.

 

Atacul ucrainean cu drone a vizat un sistem radar strategic amplasat în zona oraşului rus Orsk, în regiunea Orenburg. Atacul este de natură să îngrijoreze Rusia, dat fiind că distanța până la cel mai apropiat teritoriul aflat sub controlul Kievului este de 1.500 de kilometri.

Ucraina lovește adânc în teritoriul rus

Forțele militare ale Kievului au lovit cu drone pe teritoriul Rusiei. Atacul a vizat o instalație radar strategic al armatei ruse. Informația a fost dezvăluită de o sursă din serviciile speciale din Ucraina citate de Reuters și EFE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Radarul vizat de dronele ucrainene, de tip Voronej M, poate detecta ţinte pe o rază de circa 6.000 de kilometri. Acesta este folosit inclusiv pentru lansările de rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară. Sistemul este amplasat în zona oraşului rus Orsk, în regiunea Orenburg. Distanța de la granița ucraineană și până la țintă este de aproximativ 1.500 de kilometri.

Sursa din Ucraina nu a dat detalii dacă atacul și-a atins ținta. Oficialul de la Kiev a evidențiat performanţa armatei ucrainene care poate efectua atacuri cu drone pe teritoriul rus la o asemenea distanţă. Potrivit spuselor sale, drona a fost lansată de la circa 1.800 de kilometri.

Drona ar fi lovit doar clădiri administrative

Serviciul în limba rusă al postului american Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a prezentat imagini din satelit cu avarii ale sistemului radar lovit. Potrivit unor site-uri de informații militare, atacul ar fi avariat clădiri administrative ale instalației. Radarul nu a fost lovit, însă, au precizat aceste surse.

Radarul Voronej M face parte din sistemul de alertă timpurie al capacităţii de descurajare nucleară aRusiei. Acesta poate detecta ţinte aeriene de la o distanţă de circa 6.000 de kilometri. Radarul ar avea capacitatea să detecteze inclusiv rachetele balistice intercontinentale.

Oficialii din Ucraina au precizat că ținta a fost aleasă pentru că „monitorizează acţiunile forţelor de apărare şi securitate ucrainene în sudul țării”.

Autorităţile ruse nu au comentat atacul. Singurul comentariu a fost făcut de un guvernator regional, care a confirmat agenţiei TASS căderea unei drone în districtul Novoorsk. El a spus că nu au fost produse pagube pentru „instalaţiile civile” şi nici victime.

Ucraina cere permisiune să lovească pe teritoriul Rusiei

Volodimir Zelenski cere statelor occidentale permisiunea de a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei, în război. Liderul de la Kiev solicită armament și muniție care să-i permită să lovească astfel de instalații militare. Ucraina se confruntă cu atacuri succesive asupra orașelor și infrastructurii sale civile.

Președintele ucrainean a susținut un discurs în care a făcut apel la țările occidentale pentru ajutor. Volodimir Zelenski a solicitat permisiunea de a lovi, cu armament occidental instalații militare din Rusia. El a făcut acest apel în cadrul mesajului pe care l-a transmis către națiune, joi seara.

Majoritatea aliaţilor au interzis, până acum, Ucrainei, să folosească armele pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse. Statele occidentale se tem de eventuale represalii directe din partea Moscovei, dacă Volodimir Zelenski ar dispune atacuri pe teritoriul rus.