Ucraina este dispusă să negocieze pacea cu Rusia. Pune însă condiții clare Moscovei

Ucraina este dispusă să negocieze pacea cu Rusia. Pune însă condiții clare Moscovei Sursa: Twiter

Autoritățile din Ucraina sunt dispuse să se reașeze la masa negocierilor, dar pun condiții clare Rusiei. Nu acceptă pierderi teritoriale și cer compensații pentru distrugerile provocate de armata rusă. În plus, partea ucraineană solicită ca vinovații să fie judecați pentru crime de război.

Autoritățile din Ucraina se arată dispuse să poarte discuții cu Rusia în ceea ce privește încetarea războiului. Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov a declarat, marţi, că principala condiţie pentru reluarea negocierilor cu Moscova este restabilirea integrităţii teritoriale a țării, informează Reuters.

Danilov a mai spus și că Ucraina are de asemenea nevoie și de sisteme moderne de apărare antiaeriană, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. „Rusia, negocieri. Principala condiție a președintelui Ucrainei este restabilirea integrității teritoriale. Garanție - apărare aeriană modernă, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Strategie - măsuri proactive. Rachetele rusești trebuie să fie distruse înainte de lansarea în aer, pe uscat și pe mare", a scris Oleksii Danilov pe Twitter.

Zelenski, de neclintit

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat și el luni că este deschis negocierilor cu Rusia, însă doar dacă acestea presupun pentru restabilirea frontierelor Ucrainei. Liderul de la Kiev a mai cerut și compensaţii financiarepentru atacurile armatei ruse şi pedepsirea celor responsabili pentru crime de război. Premierul Ucrainei, Denîs Shmîhal a anunțat că doar în primele 200 de zile ale războiului, Rusia a provocat Ucrainei pagube de 340 de miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe publicații internaționale au scris că Zelenski a făcut aceste declaraţii după ce cotidianul Washington Post a scris că SUA ar dori ca Ucraina dea un semnal de disponibilitate pentru negocieri. Potrivit publicației americane, poziţia prea intransigentă a Kievului ar putea afecta eforturile sale de a obţine sprijin internaţional, potrivit Agerpres.

Autoritățile ucrainene susțin însă că nu au fost presate în niciun fel de SUA pentru a se reașeza la masa negocierilor. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că Ucraina este dispusă să negocieze, însă doar în condițiile impuse de președintele Zelenski. „Nimeni nu forțează Ucraina să intre într-un proces de negociere neprofitabil sau, mai degrabă, să accepte ultimatumul Rusiei”, a spus Mihailo Podoliak.

Consilierul a fost întrebat și dacă informațiile publicate de Washington Post sunt false, dar s-a ferit să dea un răspuns clar. A spus însă că este posibil ca acestea să vină de la politicieni pro-ruși. Publicația americană a citat mai multe surse care au dorit să își păstreze anonimatul. „Toate aceste infromații despre faptul că cineva forțează negocierile fac parte din propaganda Federației Ruse”, a mai spus Mihailo Podoliak, potrivit digi24.ro.

Multe victime

Până acum, peste 77.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina. Potrivit buletinului zilnic al Statului Major al Kievului, 710 militari și-au pierdut viața doar ieri. Cele mai mari pierderi pentru armata rusă se înregistrează în Bakhmut şi Avdiivka, în regiunea Doneţk.

De cealaltă parte, armata ucraineană a pierdut aproape 15.000 de militari, potrivit ultimul raport dat publicității în septembrie. Atacurile Rusiei au ucis însă și mii de civili.