Belarus acuză Ucraina că a încercat să lovească ținte militare pe teritoriul său. Aleksandr Lukașenko: „Suntem provocați”

Belarus acuză Ucraina că a încercat să lovească ținte militare pe teritoriul său. Aleksandr Lukașenko: „Suntem provocați” Sursa: arhiva EVZ

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat sâmbătă că armata sa a doborât rachete lansate de pe teritoriul Ucrainei, pe fondul speculațiilor tot mai mari cu privire la implicarea Minskului în conflictul de la Kiev cu Rusia.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukașenko a dezvăluit că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculațiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

„Suntem provocați”, a spus Lukașenko, citat de agenția de știri de stat Belta. „Trebuie să vă spun că în urmă cu aproximativ trei zile, poate mai multe, au încercat să lovească ținte militare în Belarus din Ucraina. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat.

Aleksandr Lukașenko a repetat că ţara sa nu intenționează să lupte cu Ucraina

Aleksandr Lukașenko a dorit să mai sublinieze odată faptul că: „ Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenționăm să luptăm în Ucraina”, a declarat președintele belraus.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras. Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Belarus este un stat dependent de Rusia din punct de vedere militar și economic

Aliatul pe termen lung al Kremlinului, Belarus, a sprijinit operațiunea militară a Rusiei în Ucraina începând cu 24 februarie, acționând ca bază din spate pentru forțele Moscovei. Trupele ruse au trecut granița cu Belarus în Ucraina în timp ce încercau și nu reușeau să cucerească Kievul.

Lukașenko este puternic dependent de Rusia din punct de vedere militar și economic și s-a bazat pe sprijinul vecinului său pentru a-și stabiliza poziția atunci când au izbucnit proteste larg răspândite în 2020, după alegerile pe care opoziția din Belarus spune că le-a furat.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova va livra în Belarus rachete Iskander-M capabile să poarte arme nucleare „în următoarele luni”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra în următoarele luni Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare, informează barrons.com.