Ucraina a făcut primul pas spre NATO

Ucraina a făcut primul pas spre NATO

Kievul a abandonat statutul de țară nealiniată, o primă decizie în procesul de integrare în blocul militar. Procesul va fi însă unul îndelungat, presărat cu piedici multe puse de Rusia.

Ucraina a renunțat ieri la statutul de țară neutră, deschizând drumul apropierii de Alianța Nord-Atlantică la care speră să adere. Statutul Ucrainei de țară nealiniată, stipulat în legea privind bazele politicii interne și externe, s-a dovedit ineficient în contextul asigurării securității statutului față de agresiuni și presiuni externe, scrie în noua lege votată de Parlamentul de la Kiev, la propunerea președintelui Petro Poroșenko. Acesta avertizase încă de acum o lună că neutralitatea nu mai este de actualitate, dat fiind climatul tensionat din est și incursiunile armate ale Rusiei în Crimeea și zonele separatiste.

Cu ochii spre Vest

În acest context, oficialii ucraineni vorbesc tot mai deschis despre obiectivele de politică externă ale țării: aderarea la UE și NATO. „Acest vot va deschide calea integrării în spațiul euro-atlantic”, a declarat, ieri, în fața deputaților, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin. Un prim semnal a venit ieri din partea Poloniei. Aderarea Ucrainei la NATO și UE este „un proces inevitabil” și nimeni nu are dreptul să îl blocheze, a subliniat șeful diplomației de la Varșovia, Tomasz Semonyak. De la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Alianței a declarat că „ușa rămâne deschisă”, iar Ucraina poate deveni membru dacă îndeplinește toate criteriile de aderare. Procesul de integrare va fi însă unul îndelungat, potrivit analiștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Buget militar dublu

În paralel cu renunțarea la neutralitate, Ucraina a mai decis ieri mobilizarea, începând de luna viitoare, a 50.000 de recruți și rezerviști care să se adauge celor 232.000 de soldați din armata regulată. Anul trecut, Kievul avea la dispoziție doar 130.000 de soldați, dar și-a suplimentat efectivele militare pe fondul luptelor din estul țării. Mai mult, în 2015, bugetul militar al Ucrainei se va dubla până la suma de 2,4 miliarde de euro pentru a acoperi înzestrarea cu o nouă tehnică militară.

Rusia amenință cu „consecințe negative”

Cum era de așteptat, decizia luată ieri de Kiev a iritat Kremlinul care a ieșit la contratac. Renunțarea la statutul de stat neutru este o măsură „contraproductivă” și nu va duce decât să alimenteze tensiunile din Ucraina, a subliniat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. O candidatură la aderarea la NATO va avea „consecințe negative” și va transforma Ucraina „într-un potențial dușman al Rusiei”, a atras atenția premierul Dmitri Medvedev. Un gest „neprietencesc”, a reacționat și ambasadorul rus la OSCE. Întâmplător sau nu, Rusia a avertizat ieri că va sista livrările de gaze către Ucraina, dacă Kievul nu își achită datoriile restante.