Vremuri grele pentru Franța. Guvernul demisionează și începe o perioadă de tranziție nedeterminată

Vremuri grele pentru Franța. Guvernul demisionează și începe o perioadă de tranziție nedeterminatăEmmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Administrația Attal va servi acum ca un guvern interimar până la numirea unui nou prim-ministru. Guvernarea Franței este pe cale să devină mult mai dificilă pentru Emmanuel Macron.

Președintele francez acceptă marți demisia guvernului său, a declarat un ministru al cabinetului francez. Astfel, va începe oficial o perioadă de tranziție. În timpul acesteia, administrația demisionară joacă rolul de guvern interimar până la numirea unui nou executiv.

Sunt vremuri fără precedent în Franța

Această perioadă de tranziție nu a durat niciodată mai mult de nouă zile. Totuși, acestea sunt vremuri fără precedent în Franța. Alegerea persoanelor care ocupă posturile de prim-ministru și de ministru este la latitudinea președintelui. De cele mai multe ori, liderul de la Elysee face ce dorește atunci când partidul său deține majoritatea absolută în parlament sau, în caz contrar, alege liderul partidului care controlează camera inferioară.

Însă peisajul politic fragmentat din Franța face neclar cine va guverna și cine va acționa ca opoziție. Deși coaliția de stânga Noul Front Popular a câștigat alegerile anticipate de săptămâna trecută, aceasta este departe de a deține majoritatea absolută în Adunarea Națională. Încep să apară fisuri în rândurile sale cu privire la cine ar trebui să fie propus ca prim-ministru.

Macron nu a precizat încă care va fi linia sa de acțiune. El a declarat că, în opinia sa, „nimeni” nu a câștigat alegerile. Mai mult, a spus că va fi necesar un „dialog sincer și loial” între partide „pentru a construi o majoritate solidă”.

În cadrul guvernului interimar, miniștrii vor continua să se ocupe de dosarele cotidiene atât timp cât deciziile lor nu necesită o judecată politică sau nu ridică probleme juridice majore, potrivit unei note interne trimise cabinetelor ministeriale.

Ar putea Jocurile Olimpice să îi încurce pe cei de la conducerea Franței?

Având în vedere că Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor începe peste zece zile. Unii membri ai cabinetului, în special miniștrii sportului și de interne, vor trebui să rămână pe deplin dedicați sarcinilor lor.

Perioada de tranziție aruncă, de asemenea, incertitudine asupra celui mai sensibil dosar al guvernului: legea bugetului pentru anul viitor. Aceasta este de obicei discutată în toamnă și ar trebui să fie adoptată până la sfârșitul anului 2024.

Franța a fost în vizorul Comisiei Europene pentru cheltuieli excesive în 2023. Bruxelles-ul a lansat oficial marți o așa-numită procedură de deficit excesiv împotriva Franței, ceea ce înseamnă că în lunile următoare guvernul va trebui să liniștească Comisia prin prezentarea unui plan de noi reduceri ale cheltuielilor.

Anul acesta, ministrul de finanțe demisionar Bruno Le Maire a efectuat reduceri de peste 20 de miliarde de euro și intenționa să facă reduceri de cel puțin aceeași sumă anul viitor, vizând, de asemenea, celebrele cheltuieli sociale generoase ale Franței, conform POLITICO.

„Vom pregăti opțiuni pentru următorul guvern, dar decizia le va reveni acestora”, a declarat Le Maire reporterilor luni.

Ne puteți urmări și pe Google News