TVA pe maşină, plătit dublu

TVA pe maşină, plătit dublu

Românii care cumpără un autoturism nou dintr-un alt stat membru vor plăti taxa şi în ţară, înainte să o recupereze pe cea din străinătate.

Dacă vreţi să vă cumpăraţi o maşină din Germania sau Franţa, va trebui să plătiţi taxa pe valoarea adăugată (TVA) de două ori. Pe lângă această cheltuială, va trebui să vă mai rezervaţi câteva zile şi nişte bănuţi şi să faceţi încă un drum până acolo pentru a vă recupera valoarea TVA din acel stat. Aceasta este noua găselniţă a Fiscului românesc, în goana după fonduri la bugetul de stat. Într-un an de criză, populaţia nu mai are bani să cumpere la fel de multe produse şi servicii, iar exporturile au scăzut.

Din acest motiv, la care se adaugă creditarea blocată, companiile nu mai au aceleaşi afaceri şi aduc mai puţini bani la vistieria statului.

În primul trimestru, veniturile bugetare au scăzut cu 5,5% faţă de perioada similară de anul trecut. Toţi românii, pedepsiţi pentru infracţiunea unora

Argumentul autorităţilor pentru modificarea legislaţiei privind TVA este că existau destui răufăcători care îşi înmatriculau autoturismele fără să plătească taxa în cauză. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), aceste persoane fizice cumpărau automobilul dintr-un alt stat membru, achitând TVA aferentă. La întoarcerea în România, îşi înmatriculau maşina, după care făceau un alt drum în afară cu actul de înmatriculare, pe baza căruia acel stat îi returna suma aferentă TVA.

Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat, ieri, că a primit un memoriu de la circa 20 de companii care comercializează autoturisme, în care acuză asemenea practici ale unor persoane fizice de concurenţă neloială.

Înmatriculare după plata TVA Conform noilor reglementări, care au fost adoptate deja în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, proprietarul autovehiculului cumpărat din străinătate este obligat să solicite de la ANAF un certificat care atestă plata TVA, pe care îl va prezenta la serviciul înmatriculări. În cazul în care nu îşi va achita TVA, el nu va putea să-şi pună în legalitate maşina. Prevederea se va aplica odată cu publicarea în Monitorul Oficial, care va avea loc în aceste zile.

Aceasta înseamnă că românii vor plăti TVA o dată în străinătate şi a doua oară la Fiscul nostru. Abia după aceşti paşi, ei îşi vor putea înmatricula achiziţia. „De exemplu, dacă v-aţi cumpărat o maşină nouă din Germania, puteţi să cereţi acolo returnarea TVA”, a explicat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

CONSTRÂNGERE

Firmele care nu-şi depun declaraţiile, pe linie moartă

Companiile care nu îşi depun declaraţiile la administraţia financiară timp de cel mult şase luni vor fi declarate inactive şi vor rămâne fără cod de plătitor de TVA, a anunţat, ieri, Sorin Blejnar, şeful Fiscului. Pe lista companiilor inactive vor fi trecute şi firmele care nu funcţionează la sediul social declarat, precum şi cele care se sustrag de la controlul fiscal.

„În cazul unei societăţi devenită inactivă o să retragem codul de TVA pentru a preîntâmpina furtul codului de TVA”, a explicat preşedintele ANAF. El se referă la faptul că sunt multe firme-fantomă care folosesc codurile de TVA ale unor companii fără activitate pentru a aduce marfă dintr-un alt stat din UE. Blejnar a mai anunţat, ieri, că, în prezent, sunt declarate inactive în jur de 131.000 de societăţi care nu şi-au depus declaraţiile la Fisc din cele circa 672.000 de firme plătitoare de impozit pe profit. Aceste societăţi „nu plătesc impozite şi taxe, prin faptul că nu le declară”, a precizat oficialul ANAF. Lista cu numele acestora va fi publicată pe site-ul ANAF în următoarele zile. Lovitură pentru firmele-fantomă

Conducerea Fiscului a găsit o soluţie pentru a evita cazurile când firmele-fantomă sunt desfiinţate după două-trei luni de funcţionare pentru a nu mai plăti TVA aferentă tranzacţiilor în interiorul UE. Astfel, potrivit noilor reglementări, societăţile care cumpără produse din alte state membre vor plăti TVA aferentă lunar, începând din mai.

În opinia lui Sorin Blejnar, măsura va conduce la „dezorganizarea reţelelor” specializate în fraude cu TVA. Referitor la strategiile Finanţelor din perioada de criză, preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la o emisiune televizată, că, în calitate de cetăţean, i-ar reproşa ministrului Gheorghe Pogea impozitul forfetar. În acelaşi timp, el a precizat că, în calitate de şef de stat, nu are să-i facă niciun reproş lui Pogea „cât timp face ceva constructiv”.

EROARE

Ieşenii îşi îngheaţă afacerea, dar nu scapă de impozit   Ieşenii au luat cu asalt sediile administraţiilor financiare, pentru a-şi trece firma în regim de declarare derogatoriu, în ideea că vor scăpa de la plata impozitului minim. Numai că au avut parte de o surpriză. Intrarea în regim de declarare derogatoriu nu scuteşte firma de la plata impozitului minim, susţine Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului (DGFP) Iaşi.   „Lumea trebuie să facă distincţia între suspendarea temporară a activităţii, care se cere la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), şi intrarea în regim de declarare derogatoriu, care se cere la noi şi înseamnă că proprietarul societăţii comerciale îşi îngheaţă activitatea pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de trei ani consecutivi, timp în care este scutit de la depunerea declaraţiilor fiscale şi trebuie să depună numai bilanţul anual sau declaraţia de inactivitate”, spune Maria Ţăran. Intrarea în regim derogatoriu de declarare este o facilitate acordată celor care au decis la un moment dat să înfiinţeze o firmă dar au văzut că nu mai au fonduri necesare pentru a desfăşura activitatea şi decid să o păstreze până când vor veni vremuri mai bune, a explicat aceasta. 250 de cazuri, în doar 4 luni În primele patru luni din 2009, un număr de 250 de firme au obţinut intrarea în regim de declarare derogatoriu în urma acceptării cererilor depuse la. Cifra este extrem de mare în condiţiile în care din anul 2005 şi până la sfârşitul anului 2008 au fost numai 900 de firme care au intrat în regim de declarare derogatoriu.

“Se poate obţine intrarea în regim de declarare derogatoriu şi fără să ai aprobată cererea de suspendare temporară a activităţii la ORC, la fel de bine cum cei care au obţinut suspendarea temporară a activităţii pot veni la noi să obţină şi intrarea în regim de declarare derogatoriu, pentru suspendarea obligaţiei de a depune declaraţiile fiscale, mai spune Ţăran. (Maria Craus)

Ne puteți urmări și pe Google News