„Tutungeria națională” de pe internet. Peste 1.000 de fabrici ilegale de țigări, aprovizionate cu tutun prin Poșta Română

„Tutungeria națională” de pe internet. Peste 1.000 de fabrici ilegale de țigări, aprovizionate cu tutun prin Poșta Română

De circa zece ani, în România a luat amploare un fenomen care a împânzit toate zonele țării cu țigarete fabricate la domiciliu. Ca să evite accizele, trafi canții aduc tutunul vrac din Bulgaria, îl toacăși îl vând. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei” în 2012, la început, țigările se vindeau pe la sate. Acum, polițiștii au descoperit că micile afaceri s-au transformat într-o adevărată industrie iar marfa este vândută prin intermediul rețelelor online.

În cadrul unei acțiuni fără precedent, polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi București au stopat vânzarea a peste 1.000 de colete cu tutun destinate fabricanților ilegali de țigarete. În urma acestei operațiuni, oamenii legii au descoperit că marfa a ajuns în România din Bulgaria sub formă de frunze de tutun, care nu sunt supuse accizării. Practic, ne-au relatat oamenii legii, „importatorii” sunt localnici din județele Giurgiu și Călărași care cumpărau marfa de la vecinii de la sud de Dunăre. Acasă la ei, polițiștii au descoperit adevărate făbricuțe de tocat tutunul.

Marfă pentru două tiruri de țigări

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată mărunțite, frunzele de „iarba dracului” erau împachetate în cutii, găletușe din plastic de mici dimensiuni sau în pungi. Apoi, furnizorii ofereau marfa spre vânzare pe diferite siteuri online, precum OLX.

În spatele acestei adevărate industrii de prelucrare și vânzare a tutunului, la negru, se află 23 de persoane, din județele Giurgiu și Călărași, identificate până acum ca făcând parte din rețeaua care se ocupa cu tocarea tutunului, împachetarea acestuia și livrarea mărfii către destinatari din întreaga țară. „Fabricanții” veneau la diferite oficii poștale din București și din județul Ilfov pentru expedierea coletelor. Destinatarii, la rândul lor, urmau să preia tutunul mărunțit și fabricau țigarete pe care le vindeau ca și țigări de marcă, precum Kent sau Marlboro. 1050 de persoane din întreaga țară ar fi trebuit să primească circa 1.600 de kg. de tutun prelucrat din care s-ar fi putut face peste două milioane de țigarete, marfă care ar fi încăput în două tiruri, susțin anchetatorii.

Odată prelucrat, tutunul este supus accizării și, prin comercializarea lui, prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de Euro.

Vor fi audiați 1.083 de oameni

În urma numeroaselor anunțuri postate pe internet, polițiștii de la Serviciul Economic au ținut sub observație corespondențele dintre expeditori și destinatari. În baza unui mandat emis de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București, angajații Poștei Române au oprit toate cele 1.050 de colete la oficiul poștal de tranzit din care urmau să plece în întreaga țară. Cu ajutorul angajaților poștei și a vameșilor, polițiștii au perchezionat coletelor în care s-au găsit, pe lângă tutun, tuburi și filtre pentru țigarete, dar și o mașină de fabricat țigarete. Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Evenimentul zilei, că urmează audierea celor 23 de fabricanți și expeditori de tutun dar și a celor peste 1.000 de destinatari pentru a se stabili gradul de vinovăție al fiecăruia. Membrii rețelei sunt cercetați pentru trafic cu tutun prelucrat și eludarea plății accizei la bugetul de stat.

De la țigările „made în Șoldanu” la rețea națională

În septembrie 2012, Evenimentul zilei dezvăluia, în articolul „Afacerea țigareta... de la ţară. Povestea ţigărilor neaccizate Made in Şoldanu”, cum a luat naștere acest fenomen de trafic cu tutun neaccizat și fabricarea țigaretelor la domiciliu. Atunci, mai mulţi localnici din judeţul Călăraşi au dezvoltat adevărate afaceri din fabricarea ţigărilor cu ajutorul unor maşinării aduse ilegal din Bulgaria. Centrul afacerii „ţigareta de la sate” putea fi lesne identificat cu localitatea călărăşană Şoldanu. „Afaceriştii” locali fabricau de zor, cu ajutorul unor maşinării manuale, mii de ţigarete. Ei aduceau din Bulgaria, „că acolo e mai ieftin”, pe lângă tutun, foiţe de ţigarete cu filtru şi aparatele cu care îndeasă tutun în ele. Atunci, țigaretele erau vândute sătenilor și pe la magazinele din sat și purtau denumiri precum Palas şi Club. În Şoldanu au fost descoperite, de-a lungul anilor, aproape 20 de maşinării de fabricat ţigări. Oamenii legii aveau în vizor o grupare condusă de un anume Sentiment. În anii care au urmat, au început să „înflorească” astfel de „fabrici” la domiciliu și în alte localități din alte județe. În Călărași, ultima descoperire a fost făcută, pe 22 februarie 2019, acasă la un localnic din Oltenița care avea o linie de producție de tutun pe care îl vindea la negru. În curte, polițiștii au descoperit peste 4,5 tone de tutun frunze și mărunțit, dar şi o instalaţie artizanală de prelucrare, formată dintr-un cazan pentru tratare şi un tocător prevăzut cu bandă de alimentare.

 

Poșta Română: răspunderea pentru conţinutul coletelor aparține expeditorilor

Referitor la percheziţiile efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române în cazul traficului cu tutun efectuat prin intermediul coletelor trimise prin corespondenţă, Poşta Română transmite că a oferit tot sprijinul necesar autorităţilor pentru desfăşurarea acţiunii. Oficialii Poștei Române precizează că răspunderea pentru conţinutul coletelor aparţine exclusiv expeditorilor, iar în cazul de faţă,fiind vorba despre colete interne, tutunul şi înlocuitorii de tutun prelucraţi nu se regăsesc pe listele cu obiecte interzise la expediere. Angajaţii Poştei Române sunt răspunzători de respectarea normelor cu privire la lista obiectelor interzise şi admise la expediere din oficiile poştale. Astfel, atât pe site-ul oficial al companiei, cât şi în oficiile poştale, există afişate liste cu obiectele care nu pot fi trimise. Mai mult, fiecare salariat este instruit să informeze corect clienţii în astfel de situaţii, dacă un colet este prezentat deschis. În cazul în care coletele vin ambalate şi sunt destinate ţărilor membre UE, răspunderea asupra conţinutului acestuia îi revine în totalitate expeditorului. Doar în cazul în care un colet este destinat ţărilor non UE, acesta se deschide pentru a fi vămuit