TUSK: UE are două luni la dispoziție pentru a rezolva CRIZA IMIGRANȚILOR, altfel va FALIMENTA

TUSK: UE are două luni la dispoziție pentru a rezolva CRIZA IMIGRANȚILOR, altfel va FALIMENTA

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat, ieri, că UE „nu are la dispoziție mai mult de două luni” pentru a rezolva criza imigrației, pentru că altfel zona de liberă circulație Schengen va dispărea, scrie EurActiv.

Tusk a vorbit în fața parlamentarilor europeni, la Strasbourg, în contextul frustrărilor din Bruxelles și Germania (cea mai mare economie europeană și principala destinație a imigranților din afara Europei). El le-a spus că UE pare să nu fie capabilă să se organizeze astfel încât să ia măsurile necesare pentru a face față celei  mai grave crize a refugiațuilor de la al Doilea Război Mondial. „Nu avem mai mult de două luni pentru a aduce lucrurile sub control”, a spus Tusk, care conduce summiturile liderilor statelor membre.

„Consiliul European din luna martie va fi ultimul moment la care putem vedea dacă strategia noastră funcționeză. Dacă nu, va trebui să facem față consecințelor, cum ar fi colapsul spațiului Schengen”, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avertizat și el, recent, că închiderea granițelor și „decesul” spațiului Schengen ar afecta extrem de grav piața internă a UE și ar face ca moneda unică europeană să devină irelevantă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Summitul Consiliului European din 17-18 martie se va concentra în principal pe criza imigranților. Sistemul Schengen a fost deja suspendat în câteva țări membre, precum Danemarca, Germania și Suedia, care au introdus controale la granițe, pentru a stopa afluxul de imigranți și refugiați.

Tusk a declarat că guvernele UE au eșuat în a aplica angajamentele pe care și le-au luat pe această temă, mai mult de un milion de refugiați intrând în Europa în 2015, iar numărul lor a scăzut doar puțin pe timpul lunilor de iarnă.

Un acord cu Turcia, care a promis să țină imigranții pe teritoriul său, în schimbul primirii unor fonduri europene și redeschiderii negocierilor de aderare la UE, „încă nu a dat roade”, a mai spus Tusk.