Cum a picat turcul Tavan în capcana românească a „Unchiului Sam”
- Ionu ţMure şan
- 8 septembrie 2017, 00:00
Omul de afaceri Resit Tavan, solicitat de SUA pentru trafic de armament cu Iranul, a relatat în faţa judecătorilor cum l-au păcălit americanii să vină în România pentru a le da explicaţii şi cum s-a trezit încătuşat imediat ce a pus piciorul pe teritoriul ţării
Omul de afaceri turc a cărui extrădare o solicită autorităţile de la Washingtona a declarat la Instanţa supremă, în faţa completului prezidat de judecătorul Ionuţ Matei, că americanii „tras pe sfoară”, invitându-l la discuţii în România pe tema acuzaţiilor ce i se aduc, când aceştia nu urmăreau decât să-l aducă pe teritoriul unui stat de unde să poată fi „făcut pachet” cât mai uşor.
Planul americanilor
„În activitatea mea comercială nu am comis nicio infracţiune. Din cauza unei calomnii am fost pus sub această acuzaţie (n.r. - trafic de armament). M-am înţeles cu autorităţile americane să mă întâlnesc cu ele în România. Când am păşit în ţară am fost arestat. Eu nu fugeam de ei, aşa cum a spus şi avocatul meu. A fost vorba să ne întâlnim în Dubai (n.r. - în Emiratele Arabe Unite, în care SUA nu au acord de extrădare) şi nu s-a putut acolo. Am spus să ne întâlnim în Turcia (n.r. - care are tratat de extrădare cu SUA, dar era vorba de predarea propriului cetăţean) şi au spus că nu pot nici acolo. Ei au spus să ne întâlnim în România”, a relatat Resit Tavan în ultimul cuvânt.
Anterior, avocatul Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a arătat instanţei că Resit Tavan a fost arestat în baza unei simple solicitări din partea SUA. „În speţă suntem în situaţia în care un cetăţean turc a călcat pe teritoriul României şi a fost arestat pe data de 8 iunie în baza unei scrisori. Mandatul de arestare a fost dat pe 28 iunie. A păşit pe teritoriul României pentru a se întâlni cu autorităţile americane. Deci el nu fugea de autorităţile americame, ci după autorităţile americane”, a explicat avocatul Cătălin Predoiu.
Al doilea avocat al lui Resit Tavan, Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CSM, a criticat decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care omului de afaceri i s-a menţinut măsura arestării provizorii în vederea extrădării.
Judecător incompatibil
Una dintre critici a fost legată de faptul că magistratul Mariana Constantinescu de la Curtea de Apel Bucureşti este judecător de drepturi şi libertăţi, incompatibil a judeca cererea de extrădare. Avocatul Dan Lupaşcu a sus- ţinut că judecătorul de drepturi şi libertăţi dă dispoziţii numai în cauze în care s-a început urmărirea penală, iar în cazul de faţă este vorba despre o procedură specială şi de un proces în străinătate. Un alt argument al avocatului a fost acela că în Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională nu apare sintagma „judecător de drepturi şi libertăţi”, pentru a desemna magistratul care soluţionează cererile de extrădare. Lupaşcu a explicat că dacă legiuitorul ar fi intenţionat să confere o asemenea atribuţie şi judecătorului de drepturi şi libertăţi, respectiv cea de a intra în cauze a căror obiect este extrădarea, ar fi modificat legea odată cu data intrării în vigoare a noilor Coduri. În opinia avocatului, competenţa ar reveni unui complet de trei judecători.
A încălcat embargoul cu Iranul
Resit Tavan a fost reţinut în data de 8 iunie şi arestat provizoriu în vederea extrădării în baza unei cereri formulate de autorită- ţile de la Washington sub acuzaţia că ar fi furnizat echipamente militare de provenienţă americană Iranului via Turcia, stat membru NATO. Atât apărătorii cât şi omul de afaceri au susţinut, ieri, că aceste echipamente erau, în realitate, două motoare de yacht şi un generator, pe care acesta intenţiona să la vândă în Turcia, însă cumpărătorul s-a răzgândit, fapt care l-a determinat pe Resit Tavan să încerce să le valorifice în Iran.