Turcia și Grecia vor să se împace. Încetează exercițiile militare din Marea Egee

Turcia și Grecia vor să se împace. Încetează exercițiile militare din Marea Egee Sursa foto: Dreamstime

 În cadrul demersurilor de a consolida relațiile bilaterale, Turcia și Grecia și-au anulat exercițiile militare programate în Marea Egee și organizează în schimb aplicații la scară mai mică.

În timp ce continuă eforturile de a îmbunătăți atmosfera pozitivă stabilită între cele două țări după cutremurele din 6 februarie din Turcia și accidentul de tren din Grecia, cei doi vecini au luat măsuri reciproce în Marea Egee, scrie Hurriyet.

Potrivit informațiilor furnizate de surse din cadrul Ministerului turc al Apărării, Grecia a anulat Exercițiul “Kataigis”, pe care îl desfășoară în perioada mai-iunie în fiecare an, în întreaga Marea Egee.

În schimb, au fost organizate aplicații la scară mai mică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca răspuns la decizia Greciei, ministerul turc a anulat exercițiul „Seawolf” la care participă mii de persoane, cu peste 200 de dispozitive militare, inclusiv nave, submarine și vehicule aeriene cu și fără pilot.

Exercițiul la scară largă „Seawolf” se desfășoară în prima săptămână a lunii iunie a fiecărui an.

În vizita făcută în orașul Hatay, lovit de cutremurul din februarie, ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, a anunțat că cele două state au convenit să dezvolte o agendă bazată pe relații de bună vecinătate.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a reamintit luna trecută că există un moratoriu între cele două țări pentru a limita efectuarea de exerciții militare în Marea Egee în perioada turistică, subliniind că Turcia este gata să-l extindă.

La începutul lunii, turcii gândeau diferit

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a fost cel care a făcut primul pas spre reconfirmarea poziţiilor Turciei, vorbind, la începutul lunii mai, din nou despre „insule contestate” şi făcând referire la o serie de dispute dintre Grecia şi Turcia pentru care cele două ţări ar trebui să caute o soluţie la pachet la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ridicat în slăvi memorandumul turco-libian ca fiind un succes diplomatic pentru Ankara, un memorandum pe care Grecia îl consideră invalid (întrucât memorandumul prevede delimitarea platoului continental între Turcia şi Libia fără a ţine cont şi de celelalte ţări din regiune n.trad.), iar ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a reamintit că trebuie să existe o împărțire corectă a Mării Egee.