Turcia pare că s-a speriat de exploziile din Liban. Forţele armate turceşti revizuiesc securitatea dispozitivelor lor de comunicații după exploziile pagerelor și stațiilor radio ale grupării teroriste Hezbollah.
Turcia se teme de ceva similar loviturilor contra Hezbollah
Autorităţile din Turcia revizuiesc măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicații folosite de forțele armate după exploziile mortale din Liban, a declarat joi un oficial turc din Ministerul Apărării.
Pagere şi staţii de emisie-recepţie folosite de gruparea teroristă Hezbollah au explodat joi în sudul Libanului, amplificând tensiunile generate de exploziile similare ale pagerelor militanților cu o zi înainte.
Exploziile au părut să provoace haos în rândurile Hezbollah, cel mai puternic mandatar al Iranului din Orientul Mijlociu, au avut loc pe fondul războiului de 11 luni împotriva teroriștilor palestinieni Hamas din Gaza și au sporit temerile de escaladare și de declanşare a unui război regional total.
Turcia verifică tot ce se poate
Oficialul turc, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că armata Turciei foloseşte exclusiv echipamente produse pe plan intern, dar guvernul de la Ankara dispune de mecanisme de control suplimentare în cazul în care o terță parte este implicată în achiziționarea sau producția de astfel de dispozitive.
„Fie în urma operațiunilor pe care le desfășurăm, fie din războiul aflat în desfășurare în Ucraina, în urma exemplului din Liban, măsurile sunt revizuite și sunt dezvoltate noi măsuri ca parte a lecțiilor învățate în urma fiecărei evoluții”, a spus oficialul.
„În contextul acestui incident, noi, ca Minister al Apărării, efectuăm examinările necesare”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.
Teroriștii Hezbollah, lovit dur de exploziile pagerelor și stațiilor de emisie-recepție
După exploziile de marți, mai multe surse au spus că spionii israelieni au detonat de la distanță explozibilii pe care i-au plasat în 5.000 de pagere comandate de gruparea teroristă Hezbollah chiar înainte ca acestea să intre în țară.
Atacurile fără precedent au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea cibernetică în regiune.
Consiliul de Securitate Națională al Irakului a anunțat miercuri că va lua măsuri preventive împotriva oricărei posibile sabotări a importurilor electronice, adăugând că vor fi implementate controale de securitate intensive asupra acestora, împreună cu controale mai stricte la frontieră.
Turcia își face agenție pentru securitate cibernetică
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat joi pentru agenția de presă de stat Anadolu că înființarea unei agenții independente pentru securitate cibernetică este o prioritate pe agenda guvernului, după ce președintele Tayyip Erdogan s-a exprimat în acest sens și a adăugat că va fi înființată „foarte curând”.
Hadi Al Bahra, președintele Coaliției Naționale a Forțelor de Revoluție și Opoziție Siriene, a declarat joi pentru Reuters într-un interviu acordat la Istanbul că exploziile din Liban au determinat unele forțe de opoziție din nordul Siriei să regândească securitatea dispozitivelor de comunicație și a lanțurilor de aprovizionare.
„Este un motiv de îngrijorare pentru ei și își revizuiesc echipamentul”, a spus el despre Armata Națională Siriană, o facțiune de opoziție susținută de Turcia care controlează zone de teritoriu din nordul Siriei.
(REUTERS - Traducerea: RADOR RADIO ROMÂNIA)