Turcia amenință Armenia cu războiul. Jocul alianțelor pune România în mare pericol!

Turcia amenință Armenia cu războiul. Jocul alianțelor pune România în mare pericol!

Turcia amenință Armenia cu intervenția militară directă în războiul din Karabah

Nagorno-Karabah este cel mai semnificativ conflict din Caucaz și cea mai periculoasă situaţie nerezolvată care a apărut după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Este din nou război în regiune, iar în disputa dintre Armenia şi Azerbaijan sunt implicate indirect puteri mai mari.

Începând cu 13 octombrie, ciocnirile dintre forțele armene și azerice continuă în partea de sud a regiunii contestate Nagorno-Karabakh, în timp ce în celelalte părți ale frontului Baku și Erevan și-au limitat activitatea militară. Principalul punct de instabilitate este orașul Hadrut, despre care președintele azer Ilham Aliyev a anunțat că a fost „eliberat” de „ocupanții armeni”. Cu toate acestea, forțele armene, aparent, au uitat să citească tweet-ul său și să se retragă din zonă. Deci, acum, liderul azer este obligat să explice ce se întâmplă.

Premierul Armeniei acuză Turcia că vrea „reinstaurarea Imperiului Otoman”

Ministerele de Externe ale Turciei și Azerbaidjanului au negat că Turcia ar interveni direct sau ar folosi mercenari, deși președintele Erdoğan s-a angajat să sprijine “Azerbaidjanul frate” prin “toate mijloacele de care dispunem”. Dar Turcia, care a cerut Armeniei “să părăsească teritoriul ocupat”, este departe de a fi singura țară implicată în tot acest joc.

Iranul, care este aliat cu Armenia, dar care adăpostește o numeroasă populație azeră, a avertizat atât Armenia, cât și Azerbaidjanul “să nu pătrundă” cumva pe teritoriul său, existând informații potrivit cărora o serie de rachete și chiar elicoptere ar fi trecut frontiera sa din nord. Toate aceste incidente ar face ca Turcia să intre în conflict atât cu Rusia, care are strânse legături cu ambele țări, cât și cu Franța, care l-a acuzat pe Erdoğan că trimite în luptă niște “jihadiști”. În același timp, Georgia s-a declarat îngrijorată de escaladarea situației, oferindu-și capitala, Tbilisi, ca gazdă a unor eventuale tratative.

Pe 12 octombrie, s-a constatat că un grup mare de forțe speciale armene au atacat orașul pentru a face câteva selfie-uri pentru propaganda armeană, dar atacul a fost respins. „deși din punct de vedere strategic, nu contează atât de mult pentru Armenia. Ei fac doar un astfel de pas pentru a merge acolo și pentru a face un selfie sau pentru a arăta poporului lor. Armata azeră a neutralizat acest mare grup ”, a subliniat Aliyev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata armeană spune că orașul este încă în mâinile forțelor sale și că a respins cu succes un alt atac azer acolo.

Turcia amenință în mod deschis Armenia cu un avans comun turco-azer dacă nu predă Azerbaidjanului regiunea Nagorno-Karabakh contestată. Între timp, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a spus că „Baku nu poate aștepta justiția încă 30 de ani”, susținând că „Turcia este gata să susțină poziția corectă a părții azere”. Potrivit lui Akar, dacă conflictul din Nagorno-Karabakh nu va fi rezolvat în viitorul apropiat, atunci următorul pas va fi „mișcarea azero-turcă care vizează returnarea pământului lor”.

Surse afiliate grupurilor militante cu sprijin turc din Siria spun că Ankara pregătește o nouă desfășurare a membrilor grupurilor militante în Azerbaidjan pentru a-și sprijini războiul cu Armenia. Dacă se confirmă numărul de 1.500-2.000 de militanți noi care urmează să vină în Azerbaidjan, acest lucru nu va face doar numărul estimat de împuterniciți turci desfășurați acolo de la 4.000-6.000, ci va confirma și faptul că Ankara este setată să își folosească influența pentru a motiva Azerbaidjanul.

În cazul unui succes militar va spori popularitatea lui Recep Tayyip Erdogan, care se poziționează ca lider al lumii și un sultan de facto al propriului său

Potrivit părții armene, armata turcă este deja direct implicată în război. În special prin prezența avioanelor F-16, a forțelor speciale turcești, a consilierilor militari și a militanților sirieni cu sprijin turc în Azerbaidjan. Acestea  sunt fapte greu de negat.

Rapoartele și poziția diplomatică a părților indică faptul că Azerbaidjanul, susținut de Turcia, pregătește o nouă presiune militară împotriva forțelor armene din regiunea Nagorno-Karabakh pentru a-și consolida și extinde câștigurile inițiale înainte de iarnă, scrie zerohedge.