Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tupeu à la Putin: Două avioane ruse Su-27 trec pe sub nasul unui colos american B-52 (VIDEO)
Tupeu à la Putin: Două avioane ruse Su-27 trec pe sub nasul unui colos american B-52 (VIDEO)

Tupeu à la Putin: Două avioane ruse Su-27 trec pe sub nasul unui colos american B-52 (VIDEO)

Două avioane ruse de luptă au zburat la mai puțin de 30 de metri de un bombardier american B-52, vineri dimineața, într-o manieră „nesigură și neprofesională”.

Pilotul bombardierului american realiza un zbor de rutină deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, potrivit unui comunicat difuzat de US Air Force, sâmbătă.

Comunicatul afirmă că piloții ruși ai celor două aparate Su-27 Flanker au trecut în mod repetat la o distanță mai mică de 30 de metri de botul bombardierului, provocând turbulențe și limitând capacitatea de manevră a pilotului american.

„Acțiuni ca aceasta măresc potențialul de coliziune în zbor, sunt inutile și incompatibile cu o bună știință a pilotajului și cu regulile internaționale de zbor”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul forțelor aeriene americane din Europa.

„În timp ce avioanele ruse evoluau în spațiul aerian internațional, ele au pus în pericol securitatea zborului aparatului implicat. Ne așteptăm ca ei să opereze în limitele standardelor internaționale pentru a asigura securitatea și a preveni accidentele.”

Forțele aeriene americane operează în mod regulat în regiune, potrivit standardelor internaționale de securitate recunoscute, a mai arătat comunicatul.

Bombardierele americane B-52 au survolat vineri toate statele NATO, vineri, într-o demonstrație de solidaritate cu acestea, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

„Această misiune de o zi, intitulată «Allied Sky» intenționează să demonstreze solidaritatea NATO, să îmbunătățească stadiul de pregătire și să ofere posibilități de formare vizând ameliorarea interoperabilității pentru toate echipajele participante ale Statelor Unite și ale aliaților săi din NATO”, a arătat un comunicat al Comandamentului Suprem.

Generalul Tod Walters, comandantul tuturor forțelor americane din Europa, a adăugat: „Consolidând și mai mult relațiile noastre durabile, transmitem un mesaj clar adversarilor potențiali despre voința noastră de a face față oricărei provocări mondiale.”

Două avioane de vânătoare americane F-22 au interceptat la rândul lor trei grupe de bombardiere Tupolev, când acestea au pătruns în Zona de Indentificare și Apărare Aeriană a Alaskăi, joi noaptea târziu, pe fondul „creșterii” activității militare străine, a declarat generalul Glen Van Herck, comandantul Comandamentului de Apărare Aerospațială Nord Americană.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: