Evenimentul Zilei > Actualitate > Tunul de la Revoluția pașoptistă, expus la Bastion
Tunul de la Revoluția pașoptistă, expus la Bastion

Tunul de la Revoluția pașoptistă, expus la Bastion

Unul din tunurile folosite în limpul luptelor de la ”pașopt” a fost expus, săptămâna aceasta în incinta Bastionului Theresia.

De fapt e vorba de o replică a unui tun utilizat în timpul Revoluției de la 1848 – 1849. Aceasta poate fi admirată în Bastionul Theresia din Timișoara. Originalul este păstrat sub cheie, din motive de securitate, în colecția Muzeului Banatului. Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului din Timișoara, tunul original a fost realizat la Reșița în vara anului 1848, fiind utilizat în luptele dintre membrii Gărzii Revoluţionare reșițene și Regimentul Grăniceresc din Caransebeș. În luna decembrie 1848, tunul a fost capturat şi transportat la Caransebeş.

Arma  a intrat în colecţia Societății Muzeale de Istorie și Arheologie din Timișoaraîn anul 1908. În anii ’70-, tunul a fost expus la Bastionul Theresia, pe actualul amplasament al replicii acestuia, iar la începutul anilor ’90, din motive de securitate a fost ridicat și ascuns în curtea interioară a Castelului Huniade. Replica tunului care poate fi admirată, începând de marți, la Bastionul Theresia, a fost realizată în acest an, la inițiativa Muzeului Banatului și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.