Tun de critici, după ce industria petrolieră a dat lovitura: Profituri de aproape 17 ori mai mari decât în 2020. „Nu vă simțiți jenate?”

Tun de critici, după ce industria petrolieră a dat lovitura: Profituri de aproape 17 ori mai mari decât în 2020. „Nu vă simțiți jenate?” Sursa: arhiva EVZ

Răsturnare de situație în industria petrolieră. Profiturile celor mai mari două companii americane care activează în acest sector au crescut vertiginos. ExxonMobil și Chevron au înregistrat beneficii semnificative în urma creșterii recente a prețului la petrol. La începutul ultimei săptămâni, contractele pentru petrol au depășit 85 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii șapte ani, potrivit rapoartelor de vineri, 29 octombrie.

Veniturile Exxon au crescut cu 60%

ExxonMobil (XOM), cea mai mare companie petrolieră americană, a înregistrat un venit net de 6,8 miliarde de dolari, trecând pe profit după o pierdere de 680 de milioane de dolari în urmă cu un an. Prețul petrolului a fost zdrobit în primele luni ale pandemiei, când autoritățile limitau călătoriile și activitatea economică se afla în impas. Ulterior, însă, a revenit în forță, depășind 80 de dolari pe baril.

Veniturile Exxon au urcat cu 60%, până la 73,8 miliarde de dolari, în condițiile în care prețul mediu al țițeiului a crescut cu 72% din al treilea trimestru al anului 2020 până în al treilea trimestru al anului 2021, potrivit US Energy Information Administration.

Contractele pentru petrol au depășit 85 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii șapte ani la începutul acestei săptămâni, deși prețurile au scăzut ușor de atunci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profitul Chevron, de aproape 17 ori mai mare 

Chevron (CVX), a doua mare companie petrolieră americană, a raportat un profit ajustat de 5,7 miliarde de dolari, excluzând elementele speciale, cel mai bun rezultat trimestrial din ultimii opt ani. Fluxul de numerar liber de 6,7 miliarde de dolari pe care l-a generat a reprezentat un record pentru companie.

Profitul ajustat nu numai că a fost cu 34% peste previziunile analiștilor chestionați de Refinitiv, dar a fost de aproape 17 ori mai mare decât cele 340 de milioane de dolari pe care le-a obținut în perioada similară a anului 2020.

Acțiunile ambelor companii au crescut ușor în tranzacțiile de vineri, potrivit rapoartelor. Acțiunile Exxon au crescut cu 56% până joi, în timp ce acțiunile Chevron au crescut cu 33%.

Companiile petroliere refuză să-și reducă producția

Dar, oricât de bune ar fi rezultatele financiare pentru companiile petroliere, industria se află sub un nou atac pentru rolul pe care îl joacă în schimbările climatice. Directorii executivi ai ambelor companii s-au confruntat cu un val uriaș de critici în timpul mărturiei de joi de la Capitol Hill.

Reprezentantul democrat Ro Khanna i-a îndemnat pe directorii executivi ai celor două companii să calce pe urmele rivalilor lor europeni și să planifice reducerea producției pentru a face față crizei climatice. „Nu vă simțiți jenate, în calitate de companii americane, că producția dumneavoastră crește în timp ce omologii europeni scad?”, l-a întrebat Khanna pe directorul general al Chevron, Michael Wirth.

În răspunsul său, Wirth a subliniat că cererea de energie crește în întreaga lume și a refuzat să se angajeze să reducă producția de petrol. „Cu tot respectul, sunt foarte mândru de compania noastră și de ceea ce facem”, a mai precizat Wirth.

Directorul executiv al Exxon, Darren Woods, a refuzat și el să promită că va reduce producția de petrol. „Ne-am angajat să ne reducem emisiile”, a declarat Woods.