Evenimentul Zilei > Politica > Tudose DISCUTĂ azi cu Juncker. TEMELE principale abordate
Tudose DISCUTĂ azi cu Juncker. TEMELE principale abordate

Tudose DISCUTĂ azi cu Juncker. TEMELE principale abordate

Premierul Mihai Tudose va avea joi o convorbire telefonică, la ora 11.00, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Discuția vine la scurt timp după vizita prima vizită a lui Tudose la Bruxelles, în calitate de prim-ministru, unde acesta s-a făcut cu șeful CE, cât și cu alți oficiali europeni, cum ar fi președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

La finalul întrevederilor de la Bruxelles, de pe 11 iulie, Tudose a spus că liderii români îşi doresc din partea autorităţilor ca tot ceea ce se face în domeniul justiţiei să se bazeze pe o îndelungă şi profundă consultare cu toţi factorii implicaţi, precizând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va merge la Bruxelles ”să explice ce se întâmplă acum”.

De asemenea, premierul a precizat că un raport verbal pe MCV va fi dat în această lună, urmând ca unul scris să fie publicat în luna noiembrie, angajându-se să nu aibă loc "derapaje". El a mai spus că MCV ar putea fi ridicat în 2019.

„Avem promisiuni că până la preluarea preşedinţiei din 2019 lucrurile (MCV – n.r.) se vor închide dacă, evident, noi ne vom urmări în continuare parcursul care este apreciat. Şi în acest sens, am stabilit cu domnul Juncker şi cu prim-vicepreşedintele Timmermans o modalitate de lucru de a comunica în timp real despre stadiul evoluţiei lucrurilor”, a explicat șeful Executivului.

În domeniul economiei, premierul l-a asigurat pe Jean-Claude Juncker, că va ţine deficitul bugetar sub 3% şi va accelera absorbţia de fonduri europene, în acest sens urmând să întocmească o listă cu lucruri care trebuie făcute pentru reducerea birocraţiei şi creşterea absorbţiei, potrivit surselor citate.

Tudose a discutat cu Juncker şi despre impozitul pe cifra de afaceri, la care a decis ulterior să renunțe.

„Am reiterat foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, a declarat Tudose, la Bruxelles.

Cu toate acestea, cea mai recentă prognoză dată României  de către agenția americane de evaluare financiară, Fitch, arată că deficitul bugetar va depăși ținta PSD-ALDE de 2,9% din PIB și va ajunge la 3,7% din PIB. Vestea bună este că, în ceea ce privește creșterea economică, ea va fi de 5,1%, aproape de estimarea de 5,1%, făcută de coaliția de guvernare.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: