Premierul Tudose, chemat la ORDINE la Bruxelles. De PROGRAMUL de guvernare al PSD s-a ales PRAFUL
- Adrian Pătrușcă
- 12 iulie 2017, 12:28
După întâlnirile de la Bruxelles cu cei mai importanți lideri europeni, premierul Mihai Tudose a ieșit cu toate ideile despre guvernare schimbate.
Proaspătul prim-ministru român a trecut marți prin cele mai importante cabinete de la Bruxelles: al președintelui Consiliului European, Donald Tusk, al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
La conferința de presă ce a urmat acestor întâlniri, și unde gazdele sale l-au lăsat singur (semn al prețuirii pe care i-o arată), Tudose a făcut o dare de seamă a principalelor probleme ale României și a modului în care guvernul său le va aborda.
Diferența frapantă dintre prevederile noului program de guvernare al PSD, susținute de Liviu Dragnea, și declarațiile făcute de Tudose la Bruxelles demonstrează efectul radical avut de discuțiile cu liderii europeni. Altfel zis, Tudose a plecat la Bruxelles cu ideile lui Dragnea și se întoarce cu ideile UE.
Iată mai jos o succintă trecere în revistă a principalelor probleme ale României și a felului în care vizita la Bruxelles i-a schimbat percepția și modul de abordare premierului Tudose:
Impozitul pe cifra de afaceri cade
„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri”, a declarat Tudose presei. Premierul a afirmat că a discutat cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, și că „devine din ce în ce mai clar că acest impozit nu poate fi introdus așa”.
Deficit de maximum 3% și MTO
Specialiștii au avertizat în repetate rânduri că majorările salariale și de pensii preconizate de PSD vor duce la depășirea cifrei de deficit de 3%, impusă de Uniunea Europeană.
Premierul Tudose a dat asigurări că pragul de 3% nu va fi depășit, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu pachetul de măsuri sociale pe termen lung prevăzute în programul de guvernare.
„I-am asigurat pe interlocutori de stabilitate monetar-financiară în primul rând, ținta de deficit asumată de 3%, MTO (Obiectivul bugetar pe Termen Mediu – n.r.) de asemenea intrăm în zona de credibilitate”, a declarat Tudose.
Cade și taxa de solidaritate
„Nu. Nici o altă taxă, nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo înțekeg că simulările nu au ieșit foarte fericite (sic!). Și atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin”, a afirmat Tudose la Bruxelles.
Se renunță și la impozitul pe gospodărie
Premierul Tudose a afirmat că renunță la declarația de patrimoniu și, implicit, la impozitul pe gospodărie: „Nu poți să ai un impozit pe gospodării, pe tot ce ai, fără să declari exact ce ai în patrimoniu (...) Sunt strâns legate.” Dar declarația de patrimoniu nu va putea fi implementată în 2018, iar premierul nu a fixat un orizont de timp. „Mă îndoiesc că 2018 va funcționa cu această declarație (...) Este dificil de implementat acum, nu avem infrastructura pentru așa ceva și nici oamenii nu au înțeles despre ce este vorba.”
MCV rămâne cel puțin până în 2019
Mecanismul pentru Control și Verificare instituit de Uniunea Europeană pentru sistemul de Justiție românesc nu va fi ridicat prea curând, așa cum au susținut în mod repetat liderii de la București că se va întâmpla. „Liderii europeni sunt mulțumiți cu ceea ce s-a întâmplat până acum (cu MCV – n.r.). Suntem pe drumul cel bun.”
Tudose a explicat că „sunt promisiuni” că, până în 2019, lucrurile „se vor închide” în privința MCV.
Miniștrii români, chemați să dea lunar raportul la Bruxelles
„Domnul ministru al Justiției va veni până la Bruxelles să explice exact, atât președintelui Juncker cât și domnului prim-vicepreședinte Timmermans, despre ceea ce face el acum”, a explicat Tudose.
Și ceilalți miniștri din cabinetul său merge cu regularitate la Înalta Poartă UE pentru a da raportul și a primi indicații, fapt fără precedent printre celelalte state membre: „Cel puțin o dată pe lună, toți miniștrii implicați în proiecte europene vor veni la Bruxelles, vor vorbi cu comisarii. Vom avea contacte regulate la nivel de Consiliu şi Comisie, pentru ca ceea ce facem noi în România să nu mai ajungă la Bruxelles distorsionat, să nu mai existe deosebiri majore între realitate şi percepţie.”
Schengen, la calendele grecești
Premierul Tudose a plecat resemnat de la întâlnirile cu liderii europeni în ceea ce privește admiterea țării noastre în Spațiul Schengen, vorbind despre un orizont de timp de doi ani. Or, în condițiile în care România îndeplinește condițiile tehnice de aderare, dar situația din Europa va continua să se înrăutâțească din cauza fluxului de imigranți ce nu se oprește, cei doi ani reprezintă distanța dintre măgar și morcovul pe care i-l flutură cel ce îl călărește: „Din punct de vedere a tot ceea ce va însemna Schengen, (...) sperăm ca în maxim doi ani (...) lucrurile să fie rezolvate” a spus Tudose. „La Schengen au fost şi interlocutorii de acord că, din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt aproape gata, dacă nu gata complet, fiind mai mult o problemă politică şi de concurenţă. (...) Dar avem încredere că vom depăşi şi acest moment.”