Evenimentul Zilei > Politica > Tudose, DEZVĂLUIE care sunt costurile necesare funcţionării Institutului Cantacuzino: 50 milioane de euro
Tudose, DEZVĂLUIE care sunt costurile necesare funcţionării Institutului Cantacuzino: 50 milioane de euro

Tudose, DEZVĂLUIE care sunt costurile necesare funcţionării Institutului Cantacuzino: 50 milioane de euro

Costurile pentru ca Institutul Cantacuzino să funcţioneze sunt în jur de 50 de milioane de euro, a afirmat premierul Mihai Tudose, precizând că această sumă nu reprezintă "un capăt de ţară".

"Costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme (…) Nu e un capăt de ţară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceştia, că dacă ar fi un magazin unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem nişte etape", a declarat Tudose, într-un interviu difuzat vineri, la Radio România Actualităţi.

Potrivit şefului Executivului, prima etapă a fost numirea unui nou manager la Institutul Cantacuzino.

"Prima etapă – numirea unui nou manager, fiindcă înţeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situaţiei în care ne aflăm sau coautoare, fiindcă eu mă aşteptam ca, ştiu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la Guvern, spunând că n-au găsit înţelegere până acum şi uite ceea ce doresc ei să facă şi uite de ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, (…) nu prea am găsit pe nimeni ţipând pe această temă", a spus Tudose.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte vaccinurile ar putea exista "un dublu standard", aşa cum ar exista în cazul anumitor alimente aduse în România, Tudose a răspuns: "Vreau să cred că nu se poate aşa ceva".

Totodată, şeful Executivului a vorbit despre necesitatea debirocratizării sistemului sanitar.

"Încercăm să găsim nişte ieşiri din această paradigmă, să facem lucrurile mai simple, fiindcă le-am complicat în 27 de ani şi, din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înţelegeri între medici şi farmacişti şi pacienţi (…) Din cauza a două-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioşi de medicamente, suferă toată ţara (…) O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem şi 10 tone de hârtie şi drumuri şi birocraţie şi îl îmbolnăvim eventual şi de alte boli. Chiar nu se mai poate aşa ceva", a mai afirmat Tudose, citat de Agerpres.